Wall Street cotitza aquest dijous amb signe mixt després de les fortíssimes pujades de dimecres, després que el president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, anticipés pujades de tipus d'interès més moderades als Estats Units a partir del desembre.
- 43.870,35
- -
El banquer central ha assegurat que "el moment de moderar el ritme d'augment dels tipus d'interès pot arribar tan aviat com la reunió del desembre", ja que s'aproximen al "nivell de moderació que serà suficient per reduir la inflació".
Tot i això, Powell també ha comentat que "a causa del nostre progrés en l'enduriment de la política, el moment d'aquesta moderació és molt menys significatiu que la qüestió de quant més necessitarem augmentar les taxes per controlar la inflació i quant de temps caldrà mantenir la política a un nivell restrictiu".
Després de les seves paraules, el mercat ja descompta una pujada de 50 punts bàsics per part de la Fed a la reunió de desembre i anticipa que els interessos no pujaran més enllà del 5% en aquest cicle d'enduriment monetari.
Aquest dijous s'ha conegut la dada d'inflació PCE d'octubre, que mostra un descens fins al 6% interanual, des del 6,3% en què va tancar el setembre, mentre que la subjacent va baixar fins al 5%, dues dècimes per sota del registre del mes anterior.
També s'han fet públiques les peticions setmanals de desocupació, que mostren un descens fins a 225.000, segons les dades que publica el Departament de Treball nord-americà. La dada és inferior al que anticipava el consens, que n'esperava 235.000, i també es troba per sota del registre de la setmana passada, que va tancar en 241.000, després d'una revisió a l'alça des de les 240.000.
MASSA OPTIMISME?
La reacció alcista de dimecres ha sorprès alguns experts, que es pregunten si el mercat no està sent gaire optimista.
"Els mercats financers s'havien preparat per a un discurs agressiu i es van recuperar significativament davant de les perspectives d'un ritme més lent i el final eventual dels augments de taxes de la Fed", assenyalen des de Berenberg.
Per Ipek Ozkardeskaya, analista de Swissquote Bank, els inversors descompten que la Fed serà menys agressiva, però encara no estan descomptant els efectes negatius de la recessió que s'acosta als Estats Units, cosa que provocarà "noves onades" de vendes a les borses.
Per Danske Bank, Powell va mostrar la seva confiança a aconseguir un aterratge suau de l'economia, cosa que va relaxar les condicions financeres de manera important. Tot i això, consideren que "és massa aviat per especular sobre un pivot real de la Fed".
Segons la seva opinió, "les males notícies són males notícies, però els inversors encara no les entenen". Per això, esperen que "aquest repunt de les accions es reverteixi aviat" i reiteren el consell de comprar "accions de creixement/qualitat" per no córrer gaires riscos.
EMPRESES I ALTRES MERCATS
A l'escena empresarial, Elon Musk ha signat les paus amb Apple després de reunir-se amb representants de l'empresa, en comentar que les dues parts han resolt les diferències sobre Twitter.
L'altra empresa cotitzada de Musk, Tesla, és notícia perquè ha cridat a revisió més de 435.000 automòbils a la Xina, dies després que el fabricant de cotxes elèctrics cridés a revisió 80.000 vehicles més al país.
En altres mercats, el petroli West Texas cau un 0,3% (80,33 dòlars); i el Brent, de referència a Europa, cedeix un 0,2% (86,70 dòlars). A més, l'euro s'aprecia un 0,38% (1,0445 dòlars) i l'or avança un 2% (1.795 dòlars). A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins al 3,62% i el bitcoin repunta un 0,2% (17.105 dòlars).