ep archivo   un signo de la calle wall street en frente de la bolsa de valores de nueva york
LUCAS JACKSON - Archivo

Signe mixt en Wall Street aquest divendres després del rendiment desigual d'aquest dijous, en què el Dow Jones va tancar amb pujades moderades enfront de les caigudes al Nasdaq i l'S&P 500, que ahir va aconseguir superar per primera vegada els 5.500 punts malgrat no poder mantenir-los al tancament.

  • 44.073,21
  • -
  • 21.137,76
  • 0,17%
  • 6.487,56
  • -

I és que les accions tecnològiques es van girar a mitja sessió d'aquest dijous, amb alguns dels grans valors del sector, com Nvidia o Apple, perdent tot el guanyat a les primeres hores de la jornada i van registrar caigudes voluminoses que es podrien estendre en aquesta obertura. Aquestes reculades han provocat que Microsoft hagi tornat a convertir-se en la companyia més valuosa del món, condició que li va prendre Nvidia al començament de setmana.

"Clarament els inversors van optar per prendre beneficis en aquests valors, les cotitzacions dels quals s'han revaloritzat amb força a les últimes setmanes. Potser el fet que aquest divendres sigui dia de quàdruple venciment dels contractes de derivats sobre índexs i accions tingués alguna cosa a veure amb aquest comportament. Per contra, el Dow Jones, recolzat en la bona evolució dels valors de l'economia més tradicional, com els de l'energia, les utilitats i els bancs, va tancar el dia a l'alça i es va desmarcar completament dels altres índexs principals d'aquest mercat", explica Juan José Fernández-Figares, director d'anàlisi de Link Securities.

LA TECNOLOGIA SEGUEIX DOMINANT

Tot i aquestes últimes caigudes, el cert és que són pocs els analistes que s'atreveixen a afirmar que estem al començament d'una correcció més gran. I és que, encara amb els descensos d'aquest dijous i potser aquest divendres, el rendiment del Nasdaq i de l'S&P 500 continua sent molt positiu. En el cas de l'índex borsari més gran, les alces acumulades des del començament d'any superen el 14%, mentre que l'avenç del selectiu tecnològic són a prop d'assolir el 20%.

Tampoc no sembla que hi hagi motius per dubtar a curt termini dels valors tecnològics, sobre tots aquells relacionats amb la intel·ligència artificial (IA). Sense anar més lluny, Russ Mould, director d'inversions d'AJ Bell, creu que les últimes caigudes observades a Nvidia "són només les fluctuacions habituals al mercat de valors que, amb empreses tan grans, poden esborrar o afegir centenars de milions o fins i tot milers de milions de dòlars al seu valor de mercat”.

Per la seva banda, Rania Gule, analista de mercats d'XS.com, creu que les últimes retallades donen una oportunitat d'entrada a Nvidia i altres fabricants de semiconductors relacionats amb la IA, com Broadcom o Qualcomm, per nomenar-ne algunes. "Al meu entendre, davant la contínua demanda d'accions d'Nvidia per part dels inversors, ahir van pujar fins a un nivell rècord de 140,00 dòlars abans de retrocedir. Si reprèn la seva trajectòria alcista, podria arribar als 145 dòlars a curt o mitjà termini, sobretot després de l'escissió, si la cadena de subministrament passa de Hopper a Blackwell sense obstacles", detalla aquest expert.

Així mateix, Gule ha mostrat la seva convicció que el desdoblament d'accions ('split') pot "significar alguna cosa més" que una reducció del preu i fer que la companyia dirigida per 'Jensen' Huang sigui candidata a ser inclosa al Dow Jones, com ha passat amb Apple i Amazon anteriorment. "Això construirà un impuls alcista més gran per al líder de xips d'IA, presentant una oportunitat de compra per a futures generacions en lloc de només el moment actual", afegeix.

"Per tant, crec que els ingressos globals per xips d'IA creixeran globalment un 26%, dels 53.400 milions de dòlars el 2023 als 67.100 milions el 2024, duplicant-se potencialment fins als 119.000 milions el 2027, segons un informe recent de Gartner. Això, al meu entendre, converteix Nvidia en una atractiva oportunitat d'inversió a mitjà i llarg termini", sentencia Gule.

QUÀDRUPLE HORA BRUIXA

Com hem comentat anteriorment, avui té lloc el quàdruple venciment dels contractes de futurs i opcions sobre índexs i accions, l'esdeveniment conegut com a “quàdruple hora bruixa”.

Al voltant de 5,5 bilions de dòlars en futurs sobre índexs, opcions, opcions sobre accions i fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) venceran alhora. Fernández-Figares recorda que aquest esdeveniment "sempre desvirtua i condiciona molt" el comportament dels mercats al comptat, augmentant tant els volums de contractació com la volatilitat en aquests.

Per la seva banda, Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, dona una advertència molt més directa: "Com que ens trobem en nivells psicològicament crucials, irracionalment alts i matemàticament sobredimensionats, podríem veure girs i girs sorpresa en els posicionaments".

AGENDA MACRO: PMI I FED

Pel que fa a l'agenda del dia, avui es publiquen els índexs PMI (índex de gestors de compres) a banda i banda de l'Atlàntic. Les lectures a la zona de l'euro mostren que la recuperació econòmica "pot estar més lluny del que s'esperava inicialment", per la qual cosa caldrà estar molt pendent de les dades corresponents als EUA, que es coneixeran amb el mercat ja obert.

El mercat preveu un refredament moderat al sector manufacturer i una mica més acusat al sector serveis, encara que les dues referències es mantindrien en terreny d'expansió.

"Si no és així, i si les lectures queden per sota del que esperaven els analistes, creiem que la reacció dels mercats d'accions serà negativa, especialment dels valors/sectors més lligats al cicle econòmic, mentre que els bons reaccionaran una mica millor, en entendre els inversors que, si el creixement econòmic mostra debilitat, els bancs centrals hauran d'accelerar les retallades de tipus", explica Fernández-Figares.

Ahir, l'índex manufacturer de la Reserva Federal (Fed) de Filadèlfia es va relaxar de manera inesperada al juny. Així mateix, les dades de construcció d'habitatges es van quedar per sota del que s'esperava i les xifres de desocupació setmanals van caure menys del que anticipava el consens d'analistes.

"Alguns creuen que la venda massiva d'ahir va estar motivada per unes dades massa febles per animar els inversors. Per mi, la reticència d'ahir a entrar a patolls a les borses nord-americanes va tenir més a veure amb la psicologia dels inversors", relata Ozkardeskaya.

En aquest sentit, aquesta experta destaca que el Nasdaq 100 "va coquetejar" amb el nivell de 19.980 aquesta setmana, cosa que deixa el selectiu tecnològic molt a prop del nivell "superpsicològic" dels 20.000 sencers. "Els inversors poden estar pensant que el ral·li tecnològic, que és l'única raó per la qual veiem els principals índexs nord-americans renovar rècord rere rècord, està ara sobredimensionat i que les valoracions han anat molt per davant de si mateixes i que podria ser el moment de prendre's una pausa… i potser guardar part dels beneficis a la butxaca", sentencia l'analista de Swissquote Bank.

Cal assenyalar que Neel Kashkari, president de la Fed de Minneapolis i un dels membres més durs del banc central, va subratllar ahir que la inflació podria trigar "un o dos anys" a tornar a l'objectiu del 2% i que és raonable pensar que la Fed no executi la primera retallada de tipus d'interès fins al desembre. Per part seva, l'antic president de la Fed de Saint Louis, James Bullard, un històric 'falcó', ha indicat que les últimes dades d'inflació tornen a posar sobre la taula l'opció de retallar tipus al setembre. "Si volen una política agressiva, poden mantenir els tipus on són. Poden endarrerir la relaxació", ha afirmat Bullard.

ALTRES MERCATS

En altres mercats, l'euro continua perdent terreny respecte al dòlar (-0,09%, 1,069 dòlars). El cru cotitza lleugerament a l'alça: el Brent puja fins als 85,81 dòlars i el barril de WTI s'intercanvia per 81,41 dòlars.

L'unça d'or s'aprecia un 0,10% (2.371 dòlars) i la plata cau un 1,87% després de pujar amb força aquest dijous (30,29 dòlars).

El bitcoin segueix fluix i posa en perill els 64.000 dòlars. Per part seva, l'ethereum cau per sota dels 3.500 dòlars.

El rendiment del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins al 4,223%.

contador