Wall Street registra signe mixt aquest dilluns amb nous rècords de l'S&P 500 i el Nasdaq. Tot això després de la bestreta del tapering'que va fer Jerome Powell, president de la Reserva Federal (Fed), divendres passat a Jackson Hole.
- 44.296,51
- -
L'agost l'S&P 500 ha pujat un 2,6%, el Dow Jones, un 1,5% i el Nasdaq, un 3,1%. El primer i l'últim acaben de tancar a màxims històrics divendres passat després que Jerome Powell, president de la Reserva Federal (Fed), obrís la porta a l'arribada del tapering aquest any.
"Podria ser apropiat començar a reduir el ritme de compra d'actius (tapering) aquest any", va dir durant el seu discurs a Jackson Hole divendres passat. "La meva opinió és que s'ha complert la prova de 'progrés substancial addicional' per a la inflació. També hi ha hagut un clar progrés cap a la màxima ocupació", ha afegit.
Malgrat que els analistes no preveien un anunci d'aquestes característiques, els mercats no van reaccionar a la baixa, sinó que es van enfortir. "Powell va reforçar el missatge que el tapering no implica enduriment monetari, sinó que simplement és un reflex de la millora a l'economia, la qual cosa va ajudar a tranquil·litzar els mercats", comenten des de CMC Markets.
Per a David Madden, d'Equiti Capital, Powell està "clarament preocupat per evitar un 'taper tantrum', com el que es va veure el 2013".
"Amb un creixement rècord del PIB i dels beneficis, l'augment de la inflació i les taxes de contagi de la variant de la delta aconseguint el seu punt màxim, la Fed sentirà més pressió per eliminar el que és essencialment una acomodació monetària d'emergència", ha afirmat Mike Wilson, de Morgan Stanley.
Al pla geopolític, Afganistan segueix sent protagonista. Les tropes dels EUA estan esgotant la seva retirada de l'aeroport de Kabul enmig d'operacions contra comandaments de l'ISIS i evitant que cinc míssils caiguessin sobre l'aeròdrom, segons informava Reuters.
Unes 114.400 persones han estat ja evacuades del país, entre elles estrangers i afganesos "en situació de risc".
Ara la gran incògnita que afronten els inversors és la direcció que prendrà la borsa d'aquí a finals d'any. El 2021, l'S&P 500, índex de referència mundial, acumula un ral·li del 20% entre els estímuls fiscals, la reobertura de les economies i una acceleració dels guanys empresarials.
Els inversors estaran atents aquesta setmana a la dada d'ocupació d'agost que es publica divendres que ve. Els economistes enquestats per Dow Jones anticipen 750.000 nous treballs i una taxa d'atur del 5,2%.
A nivell empresarial, Moderna es deixa gairebé un 4% després que un altre lot de les seves vacunes hagués estat retingut al Japó després de trobar-hi noves impureses. Aquestes se sumen als 1,63 milions de dosis que ja van ser bloquejades en trobar contaminants en alguns vials. També s'investiga la mort de dues persones que van ser inoculades amb vacunes contaminades, encara que, de moment, no se sap si hi ha relació.
Així mateix, Affirm es dispara més d'un 40% després que la companyia anunciés un acord amb Amazon que permetrà als clients del marketplace pagar a terminis les compres superiors a 50 dòlars.
En altres mercats, el petroli West Texas repunta un 0,10%, fins als 68,81 dòlars. A més, l'euro es deprecia un 0,01% i es canvia a 1,1791 dòlars. I l'unça d'or cau un 0,20%, fins als 1.815 dòlars, mentre la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cedeix fins a l'1,304%. Finalment, el bitcoin baixa un 2,33%, fins als 47.669 dòlars.