traders wall street marches bourse 20220509083122

Wall Street cotitza amb signe mixt aquest divendres després dels guanys moderats de dijous que van portar el Dow Jones a renovar els seus màxims històrics. L'optimisme s'ha instal·lat al mercat després que la Reserva Federal (Fed) anticipés que preveu tres retallades de tipus el 2024 i davant el sorprenent to 'dovish' adoptat pel president de l'organisme, Jerome Powell.

  • 42.175,11
  • -

En el còmput setmanal, i a falta de la sessió actual, els índexs novaiorquesos es dirigeixen cap a una setmana en 'verd', amb avenços del 2,8% per al Dow Jones i del 2,5% tant en el cas de l'S&P500 com del Nasdaq.

"Després del carrusel de bancs centrals, toca pair bé els seus missatges. La Fed va alimentar l'expectativa de baixades de tipus, a través d'un discurs més suau i unes projeccions macro i un diagrama de punts més aviat positius per al mercat", afirmen des de Bankinter.

De fet, i "sense sorprendre amb les seves decisions, els seus discursos van impactar sobre un mercat que ara espera que la Fed lideri el cicle de baixades, començant el març i retallant un total de -150 punts bàsics el 2024... encara que nosaltres pensem que serà la meitat d'això i que no començarà fins al setembre perquè la inflació repuntarà durant el primer semestre del 2024 pels efectes de segona ronda", afegeixen.

Tot i això, el president de la Reserva Federal de Nova York, John Williams, ha intentat refredar els ànims en assegurar que les retallades de tipus no són un tema de discussió "en aquest moment" al si del banc central nord-americà i que creu "prematur" pensar en el març com el mes en què comenci el cicle de baixades.

Així mateix, la sessió d'aquest divendres estarà marcada per la 'quadruple hora bruixa', és a dir, el quart venciment trimestral de futurs i opcions sobre índexs i accions de l'any, fet que sol associar-se a volatilitat.

"El venciment és el dia límit al qual es pot executar una opció o al que venç un futur. Generalment (95% dels contractes) es realitza el 'roll over' durant la setmana del venciment, de manera que només el 5% de les posicions el fan el divendres corresponent. Els futurs es liquiden al tancament del mercat per evitar que, hipotèticament, un venciment d'elevat import (o diversos coordinadament) distorsionin el tancament d'un índex", expliquen a Bankinter.

MÀXIMS HISTÒRICS PER AL DOW JONES

Per anàlisi tècnica, el comportament del Dow Jones continua sent espectacular, després que el selectiu nord-americà superés dimecres els màxims històrics que presentava a 36.934 punts. Una fita que repetia aquest dijous, en tancar als 37.248 punts.

"Ara mateix es mou en pujada lliure, encara que cal mantenir els peus a terra i no oblidar que la pujada ha estat molt vertical, sense cap descans. Els alts nivells de sobrecompra que podem apreciar en la seva sèrie diària ens recorden la necessitat de una parada al camí", valora César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía.

ECONOMIA I ALTRES MERCATS

La millora del sentiment al mercat també està propiciada per les bones dades econòmiques, que semblen indicar que es pot aconseguir el tan anhelat 'aterratge suau'. En aquest sentit, l'agenda d'aquest divendres inclou la publicació dels PMI manufacturer i de serveis avançats del desembre, per als quals s'estima que es mantinguin en línia amb les dades del mes anterior.

En altres mercats, el petroli West Texas puja un 0,35% (71,83 dòlars) i el Brent avança un 0,36% (76,83 dòlars). Per part seva, l'euro es deprecia un 0,69% (1,0915 dòlars), i l'unça d'or guanya un 0,12% (2.046 dòlars).

A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 3,933% i el bitcoin perd un 2,01% (42.061 dòlars).

contador