Wall Street cotitza sense tendència definida aquest dimarts després del signe mixt de dilluns i amb els inversors atents a la dada d'inflació del mes d'abril, que es donarà a conèixer aquest dimecres, i que serà clau per a l'esdevenir de la política monetària de la Reserva Federal (Fed). El mercat també segueix molt de prop la volatilitat al voltant dels bancs regionals nord-americans.
- 43.870,35
- -
El nerviosisme i la incertesa en relació amb el sector bancari segueix latent entre els operadors, que han col·locat al centre de les mirades PacWest, que la setmana passada s'enfonsava un 50%, per disparar-se un 80% l'endemà. Aquest dilluns guanyava un 30% al 'premarket' i va acabar la jornada amb alces del 3,65%. Aquest dimarts les seves accions cauen un 6%.
Així mateix, l'Enquesta d'Opinió d'Oficials Superiors de Préstecs de la Reserva Federal (SLOOS, per les sigles en anglès) publicada aquest dilluns va mostrar que els bancs van informar d'estàndards crediticis més estrictes i una demanda més feble dels préstecs comercials.
"La proporció de bancs nord-americans que estan ajustant els termes dels préstecs per a mitjanes i grans empreses va augmentar al 46% al primer trimestre, enfront del 44,8% al quart trimestre del 2022", expliquen des de Danske Bank.
Els analistes de l'entitat creuen que les preocupacions bancàries dels darrers mesos són un símptoma natural d'una política monetària més restrictiva, tot i que destaquen que després de les últimes dades, “el mercat qüestiona cada cop més les perspectives a curt termini dels tipus i comença lentament a descomptar la probabilitat d'una altra pujada de 25 punts bàsics al juny”.
Tot i això, des de Link Securities adverteixen que "el problema pot sorgir si aquesta contracció del crèdit "se'ls va de les mans" i provoca una recessió. En això podria tenir un paper rellevant la crisi de confiança del sector bancari, ja que podria portar les entitats a ser molt més restrictives a l'hora de concedir nous préstecs, amb el consegüent impacte negatiu en el creixement econòmic”.
IPC D'ABRIL
La dada d'inflació del mes d'abril és la referència de la setmana per als inversors i tindrà una influència notable en la pròxima decisió de la Fed sobre els tipus d'interès. Després d'un informe d'ocupació sòlid, el consens espera que l'IPC, en la seva taxa interanual, es mantingui estable al 5%, mentre que per a la subjacent preveu un lleuger descens fins al 5,4% des del 5,6% del març .
"Unes xifres "pitjors" del que s'esperava podrien generar força tensió als mercats, ja que els inversors, que donen pràcticament per fet que la Fed ja ha finalitzat el seu procés de pujades de tipus, es replantejarien aquest escenari, tornant-se a obrir la possibilitat d'una nova pujada de les taxes oficials a la reunió que mantindrà el Comitè Federal de Mercat Obert, el FOMC, al mes de juny", assenyalen a Link Securities.
"Malgrat totes les expectatives que l'augment de taxes de la Reserva Federal de la setmana passada podria ser l'últim, la solidesa de l'economia dels EUA pot significar que encara en queda un per venir", indica Michael Hewson, analista en cap de mercat a CMC Markets.
ECONOMIA I ALTRES MERCATS
A l'escena econòmica, una altra de les dades al focus del mercat és l'índex de preus de la producció (IPP), que es donarà a conèixer dijous, i per al que s'espera que el seu creixement interanual se situï al seu nivell més baix en dos anys, tant per a l'índex general (+2,4%) com per al subjacent (3,3%).
En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 1,03% (72,39 dòlars) i el Brent perd un 1,04% (76,21 dòlars). Per part seva, l'euro es deprecia un 0,24% (1,0977 dòlars), i l'unça d'or cotitza plana (2.032 dòlars).
A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins al 3,498% i el bitcoin puja un 0,55% (27.581 dòlars).