Wall Street cotitza amb signe mixt aquest dimarts després dels guanys de dilluns i mentre els inversors es preparen per conèixer una sèrie de dades d'inflació que seran clau per determinar la magnitud de la retallada que portarà a terme la Reserva Federal (Fed) a la reunió de la setmana que ve.
- 22.019,33
- 0,08%
Així, dimecres es donarà a conèixer l'IPC d'agost, per al qual s'espera una moderació en taxa general fins al 2,6% des del 2,9% anterior i estabilitat a la subjacent al 3,2%. Dijous serà el torn dels preus de producció i de les dades d'atur setmanal.
Tot això servirà per acabar de decantar la balança entre una retallada de 25 punts bàsics o de 50 per part de la Fed. Tot i que, en posar les coses en perspectiva, és molt més probable una retallada de 25 pb, ja que la Fed només aplica retallades de 50 pb en situacions d'emergència financera o amenaça de recessió. I actualment aquest no és l'escenari de l'economia nord-americana.
"De moment, i fins que els inversors no tinguin més clar l'escenari macroeconòmic i de tipus d'interès a què s'hauran d'enfrontar les cotitzades durant els propers mesos, esperem que la volatilitat continuï sent elevada a les borses europees i nord-americanes, que es mostraran incapaços d'adoptar una tendència definitiva", valoren a Link Securities.
PRIMER CARA A CARA ENTRE HARRIS I TRUMP
L'altre focus d'interès per al mercat es troba a l'esfera política i al primer debat presidencial entre Kamala Harris i Donald Trump.
"L'experiència de Harris com a fiscal a Califòrnia la converteix en una amenaça per a Trump en aquest debat, i podria contrarestar part de la seva fanfarroneria, cosa que li podria donar avantatge", valora Kathleen Brooks, directora d'anàlisi de XTB.
Per la seva banda, Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, destaca que “una victòria de Trump beneficiaria les grans companyies petrolieres, les petites empreses nacionals i les criptomonedes. Si fem el mateix exercici amb Kamala Harris, una victòria de Harris beneficiaria a les empreses centrades en els criteris ESG i en l'ecologia, l'atenció sanitària, la infraestructura i la tecnologia, ja que posa un èmfasi especial sobre el creixement sostenible i inclusiu".
Tot i això, a Bankinter creuen que és impossible anticipar com sortirà el debat i en quin sentit mourà al mercat. Per això, estimen que “si no ofereix un desenllaç estrany, és a dir, els dos ho fan acceptablement i cap venç clarament, i si la inflació nord-americana de matí retrocedeix fins al rang 2,5%-2,6%, llavors les borses tendiran a rebotar una mica fins a la reunió de la Fed el 18… que hauria d'oferir un enfocament similar al del BCE i, així, continuar facilitant l'autoconfiança de les borses i els rebots”.
EMPRESES I ALTRES MERCATS
Al pla empresarial, Oracle es dispara un 10% després de superar expectatives amb els resultats del primer trimestre fiscal i donar a conèixer una associació amb Amazon Web Services per proporcionar serveis de bases de dades.
També torna a ser notícia Apple, que cau més d'un 1% després que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) hagi confirmat que la tecnològica haurà de pagar 13.000 milions d'euros en concepte d'impostos no abonats a Irlanda entre el 2003 i el 2014, gràcies a una sèrie d'avantatges fiscals. Això després d'una freda rebuda per part del mercat del nou iPhone 16, enfocat n la intel·ligència artificial, però que no ha entusiasmat.
En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 1,41% (67,74 dòlars) i el Brent perd un 1,31% (70,90 dòlars). Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,10% (1,1041 dòlars), i l'unça d'or cotitza plana (2.532 dòlars).
A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es revalora al 3,714% i el bitcoin puja un 0,57% (57.246 dòlars).