wall street min

Wall Street cotitza amb signe mixt aquest dilluns després d'una primera setmana del 2024 decebedora. Els índexs novaiorquesos van acabar amb pèrdues, liderades pel Nasdaq, davant la pressió baixista exercida per Apple, després de dues rebaixes de valoració, i Tesla, que va ser superada en vendes trimestrals per la xinesa BYD. Això va provocar una certa rotació de les carteres cap a companyies de tall més defensiu.

  • 42.840,26
  • -

"L'excessiu ral·li de finals del 2023 va passar factura des del primer dia del 2024", expliquen des de Bankinter, els experts del qual creuen que "les borses no tornaran a reaccionar en positiu fins que no acumulin retrocessos d'almenys -5% respecte al 31 desembre del 2023, nivells als quals pensem que tornarien atractius de nou els preus”.

Per Michael Hewson, analista en cap de mercat de CMC Markets, "després de diverses setmanes de guanys i d'haver acabat el 2023 amb una nota alta, era inevitable que en algun moment els mercats probablement fessin un pas enrere, havent rebut una empenta cap a finals de any per la creença que les retallades de tipus es produirien a principis del 2024".

LA INFLACIÓ I ELS RESULTATS, CLAUS DE LA SETMANA

L'agenda econòmica dels propers dies té dues referències destacades que seran clau per a l'evolució del sentiment del mercat.

Dijous es donarà a conèixer la dada d'inflació del desembre, per a la qual el consens espera un repunt testimonial fins al 3,2% des del 3,1% del mes anterior. En el cas de la taxa subjacent, es preveu que es continuï moderant i se situï en el 3,8% enfront del 4% del novembre.

"Les xifres d'inflació, idealment més baixes del que s'esperaven, podrien frenar les vendes correctives tant als mercats d'accions com de bons, però els riscos d'inflació ara s'inclinen a l'alça", subratlla Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

L'altra gran cita per al mercat tindrà lloc divendres, quan arrenqui la temporada de resultats empresarials amb la publicació dels comptes dels grans bancs com Citigroup, JP Morgan Chase, Bank of America o BlackRock.

"Caldrà estar molt atents no només a les dades trimestrals que donin a conèixer aquestes companyies sinó, sobretot, a allò que diguin els seus gestors sobre com veuen l'escenari econòmic a què s'enfronten les seves empreses, així com sobre com esperen que es comportin els seus negocis. Una bona temporada de resultats trimestrals podria ser el catalitzador que necessiten els mercats de valors per recuperar el bon to dels últims mesos del passat exercici”, analitzen des de Link Securities.

ACORD DE DESPESA

A nivell polític, demòcrates i republicans han arribat a un acord que estableix un pressupost general de despeses d'1,59 bilions de dòlars per a l'any fiscal 2024, dels 886.000 milions van destinats a despeses militars i 704.000 milions a despeses no relacionades amb la defensa.

L'acord, que ha de ser ratificat pel Congrés dels Estats Units i superar la molt probable oposició dels republicans d'extrema dreta de la Cambra de Representants, aplana el camí per evitar un possible tancament del Govern.

En aquest sentit, cal recordar que la Cambra de Representants i el Senat s'acosten a la data límit del 19 de gener, quan s'esgoten els fons per a moltes agències federals, mentre que per a la resta del govern expiren el 2 de febrer.

EMPRESES I ALTRES MERCATS

Al pla empresarial, Boeing es desploma més d'un 8% a Wall Street després que l'Administració Federal d'Aviació (FAA, per les sigles en anglès) hagi ordenat la immobilització temporal dels 737 Max 9. La decisió es produeix després de l'indicent d'un avió d'Alaska Airlines, del qual es va desprendre una peça de gran envergadura en ple vol.

A més, el fabricant nord-americà d'aeroestructures Spirit AeroSystems, proveïdor més gran de Boeing, es desploma (-12%) per la crisi que està vivint el fabricant d'avions.

Al costat dels guanys, els títols d'Axonics es disparen gairebé un 20% després de saber que Boston Scientific comprarà la companyia a 71 dòlars l'acció.

En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 1,33% (72,88 dòlars) i el Brent perd un 1,19% (77,81 dòlars). Per part seva, l'euro es deprecia un 0,05% (1,0935 dòlars), i l'unça d'or cedeix un 0,69% (2.035 dòlars).

A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins al 4,029% i el bitcoin es deixa un 0,72% (43.879 dòlars).

Noticias relacionadas

contador