photo d archives d un panneau de wall street a new york aux etats unis 20240328155711

Wall Street cotitza aquest dijous amb signe mixt després dels guanys de dimecres, liderats pel Nasdaq i que van portar l'S&P 500 a renovar màxims històrics. Tot això gairebé en exclusiva gràcies a Nvidia, que no deixa de trencar rècords impulsada pels seus avenços en intel·ligència artificial (IA), que li han permès assolir una valoració de 3 bilions de dòlars.

  • 19.682,87
  • -0,54%

"El ral·li de les tecnològiques no té justificació específica, més enllà de la 'calor natural' que provoca el fet que Nvidia acabi de superar Apple com la segona companyia amb més capitalització del món", expliquen des de Bankinter.

Tot i això, aquests experts sí que veuen un efecte psicològic una mica perillós com "la concentració de pes en pocs valors. Microsoft, Apple, Nvidia i Alphabet ponderen gairebé el 25% de l'S&P500. A mesura que pugen proporcionalment més que la resta, cada vegada pesen més sobre els índexs i això retroalimenta el procés d'hipercapitalització… que sí que està justificada per la generació de beneficis d'aquestes companyies, així que no és evident que hi hagi cap sobrevaloració ni bombolla”.

Al costat de la tecnològica, l'interès dels inversors se centra al mercat laboral. Sobretot, després de conèixer la dada d'ocupació privada de la consultora ADP, que va donar noves mostres de debilitat en mostrar la creació de 152.000 nous llocs de treball al maig, xifra per sota del que s'esperava.

Aquesta xifra ha augmentat l'optimisme entre els inversors davant de l'expectativa que la Reserva Federal (Fed) pugui començar a retallar els tipus d'interès al setembre. De fet, la probabilitat s'ha elevat fins al 56%, quan fa només una setmana se situava al 40%.

Per això, ara totes les esperances estan posades en què l'informe oficial, que es publicarà aquest divendres, ratifica aquest refredament. El consens estima un lleuger repunt fins als 185.000 llocs de treball des dels 175.000 d'abril.

"Caldrà, per tant, esperar l'informe d'ocupació no agrícola del maig per poder treure més conclusions sobre cap a on es dirigeix ​​l'economia dels EUA i quin marge d'actuació dona això a la Reserva Federal (Fed) en matèria de política monetària", comenten a Link Securities.

L'agenda econòmica d'aquest dijous ha inclòs altres dades relacionades amb el mercat laboral que poden donar alguna pista, com ara les sol·licituds setmanals de desocupació, que han crescut més del que s'esperava, fins a les 229.000.

EL BCE JA RETALLA

I en espera que la Fed s'animi a començar les baixades de tipus, altres bancs centrals ja han apostat per relaxar la seva política monetària.

Aquest és el cas del Banc del Canadà, que aquest dimecres va retallar les taxes un 0,25% i no descarta més descensos per la "continua evidència que la inflació subjacent està disminuint".

El següent a la llista ha estat el Banc Central Europeu (BCE), que aquest dijous ha realitzat el mateix moviment, cosa que deixa els tipus al 4,25%, tot i que ha tancat la porta a una altra retallada al juliol.

"Sobre la base d'una avaluació actualitzada de les perspectives d'inflació, la dinàmica de la inflació subjacent i la intensitat de la transmissió de la política monetària, és apropiat moderar ara el grau de restricció de la política monetària després de nou mesos en què els tipus d'interès s'han mantingut sense variació”, ha explicat el BCE al comunicat.

EMPRESES I ALTRES MERCATS

A nivell empresarial, Salesforce obrirà un nou centre d'intel·ligència artificial (IA) a Londres com a part d'una inversió de 4.000 milions de dòlars al Regne Unit.

En altres mercats, el petroli West Texas puja un 0,50% (74,44 dòlars) i el Brent avança un 0,47% (78,78 dòlars). Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,11% (1,0881 dòlars), i l'unça d'or guanya un 0,14% (2.378 dòlars).

A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta al 4,295% i el bitcoin guanya un 0,09% (71.207 dòlars).

contador