wall street 20241227113707

Wall Street cotitza amb signe mixt aquest dimarts després del festiu pel 'Dia dels Presidents'. Les operacions tornen a la borsa, en una sessió durant la qual els inversors estan atents a la reunió entre els caps d'Exteriors dels EUA i Rússia a Aràbia Saudita sobre la possible fi de la guerra d'Ucraïna.

"El desenllaç racional és que Rússia pressioni, bé perquè els Estats Units han comès l'error de començar oferint concessions a canvi de res (consolidar la possessió del territori envaït per Rússia, que Ucraïna no entri a l'OTAN…), i que l'acció bèl·lica russa s'intensifiqui i vagi amb tot el que li queda (armes i homes), sabent que és ella qui decideix quan i, gairebé també, com s'arriba a un alto el foc que permeti que els egos de Trump i Putin se satisfacin, encara que sigui indecentment", valoren des de Bankinter.

"Esperem que els EUA tinguin un pla inesperat que ara ningú és capaç de veure perquè el desenllaç no sigui com sembla", afegeixen aquests experts.

Segons diferents fonts internacionals, sembla que la primera aproximació ha estat positiva. Del costat nord-americà, la portaveu del Departament d'Estat, Tammy Bruce, ha assenyalat que els dos països han acordat "abordar les qüestions irritants en la nostra relació bilateral amb l'objectiu de prendre les mesures necessàries per normalitzar el funcionament de les nostres missions diplomàtiques respectives".

Alhora, els EUA i Rússia començaran a explorar "futures cooperacions en assumptes d'interès geopolític mutu i oportunitats històriques d'inversió i cooperació econòmica que sorgiran amb la finalitat d'èxit del conflicte a Ucraïna".

Al final de la reunió, el secretari d'Estat, Marco Rubio, ha indicat que, perquè el conflicte acabi, "tots els involucrats hi han d'estar d'acord i ha de ser acceptable per a ells".

El secretari d'Estat ha reconegut que la reunió ha estat "el primer pas d'un camí llarg i difícil" i que "totes les parts han de fer concessions", tot i que ha emfatitzat que seria un error "predeterminar-ne quines seran". Segons Rubio, aquestes converses han de "garantir que les nostres missions diplomàtiques puguin funcionar" i fomentar "relacions diplomàtiques dinàmiques".

AMB EL FOCUS SOBRE LES ACTES DE LA FED

Un altre dels punts d'interès del mercat és sobre la Reserva Federal (Fed), sobretot després del repunt de la inflació i la insistència de Jerome Powell, president del banc central nord-americà, en què no tenen pressa per retallar els tipus.

En aquest context, marcat per la incertesa aranzelària de Trump, aquest dimecres es publicaran les actes de l'última reunió de la Fed, en el text dels quals els operadors buscaran alguna pista sobre els moviments futurs de l'organisme.

Pel que fa a l'agenda macro, inclou les peticions setmanals de desocupació (dijous) i els PMI manufacturers i de serveis de febrer (divendres).

EMPRESES I ALTRES MERCATS

Al pla empresarial, la temporada de resultats continua avançant i aquest dijous serà el torn de Walmart, que donarà a conèixer uns comptes que seran seguits amb expectació pels inversors en ser considerats un bon indicador de la salut del consumidor nord-americà.

A més, les accions de Delta Air Lines cauen un 1% després de l'accident patit per un avió d'Endeavor Air, una de les seves aerolínies subsidiàries, a l'aeroport Toronto Pearson, que de moment no ha causat víctimes.

En altres mercats, el petroli West Texas puja un 1,51% (71,83 dòlars) i el Brent avança un 0,77% (75,80 dòlars). Per part seva, l'euro es deprecia un 0,20% (1,0461 dòlars), i l'unça d'or guanya un 0,78% (2.923 dòlars).

A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es revalora al 4,503% i el bitcoin perd un 0,18% (95.767 dòlars).

contador