dl wall street new york city wall st nyc new york stock exchange nyse nasdaq us usa united states of america trading finance unsplash
Sharecast / Roberto Junior via Unsplash

Wall Street cotitza amb signe mixt aquest dijous després de les pèrdues de dimecres, que van estar liderades pels valors del Nasdaq. La sessió va estar marcada per la bona dada de l'ISM serveis, cosa que ha revifat el temor que la Reserva Federal (Fed) no hagi acabat amb el seu enduriment monetari. Durant aquesta jornada, el mercat ha conegut les peticions setmanals de desocupació.

  • 42.731,99
  • -

"Els mercats nord-americans es van veure sotmesos a una pressió addicional després que l'últim informe de serveis de l'ISM registrés un augment de l'activitat econòmica fins al nivell més alt des del febrer, empenyent tant el dòlar com els rendiments dels bons", afirma Michael Hewson, analista en cap de mercat de CMC Markets UK.

"Les dades sòlides de l'ISM van reforçar l'especulació que la Reserva Federal (Fed) podria optar per una altra pujada de tipus abans de final d'any i mantenir els tipus a nivells restrictius durant més temps. El rendiment dels bons nord-americans a 2 anys va avançar per sobre del 5% i el rendiment a 10 anys ronda el 4,30%”, comenta Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

En aquest sentit, segons l'eina FedWatch, de CME Group, el mercat atorga un 93% de probabilitat que la Fed mantingui els tipus sense canvis a la reunió de setembre, encara que veuen amb un 43,5% la possibilitat d'una nova pujada de 25 punts bàsics el novembre.

"Per ara, el mercat està posicionat per no apujar els tipus aquest any, però unes dades sòlides i l'augment dels preus del petroli podrien canviar aquesta expectativa a les properes setmanes", afegeix Ozkardeskaya.

DEBILITAT XINESA

L'altre focus d'atenció del mercat és la feblesa de la Xina. Tot i que les exportacions van caure l'agost un -8,8% des del -14,5% i, en el cas de les importacions, un -7,3% des del -12,4%, les dues dades han estat millors d'allò previst pel consens.

Així mateix, la balança comercial va ser positiva en 68.300 milions de dòlars, xifra que s'ha situat per sota dels 73.900 milions esperats pels experts i dels 80.600 milions de juliol.

"Les xifres comercials d'agost van mostrar una millora respecte a les xifres del juliol, però atès que eren pobres, era un llistó baix", explica Hewson.

Tot i això, l'expert afegeix que "durant les últimes setmanes, la Xina ha pres diverses mesures per ajudar a impulsar les perspectives de la seva economia i ha continuat fent-ho de forma gradual. Des de la flexibilització de les restriccions als viatges a l'estranger fins a modestes retallades a les taxes d'interès, els PMI recents han demostrat que han tingut un èxit limitat".

ECONOMIA I ALTRES MERCATS

A l'agenda econòmica, aquest dijous els inversors han conegut les dades d'atur setmanal, variable que és una bona aproximació al comportament de la desocupació setmanal i que és molt seguida pels inversors, ja que serveix per avaluar l'estat del mercat laboral al país.

Les dades publicades pel Departament de Treball nord-americà mostren una caiguda de les peticions de desocupació superior a l'esperada, ja que s'han contret fins a les 216.000 a la setmana finalitzada el 2 de setembre, per sota de les 229.000 de fa una setmana i de les 234.000 anticipades pel consens.

Des d'Oxford Economics assenyalen que “si bé sorgeixen senyals de mercats laborals més relaxats, el baix nivell de sol·licituds inicials de desocupació és un recordatori que qualsevol refredament en les condicions del mercat laboral està acompanyat de molt pocs acomiadaments”.

"Les dades de sol·licituds són un recordatori que les condicions del mercat laboral poden estar refredant-se, però que el mercat laboral encara està ajustat. Les xifres de sol·licituds no canvien la nostra opinió que la Reserva Federal mantindrà la política estable a la reunió de finals d'aquest mes, però caldrà una moderació més gran en el creixement de l'ocupació per mantenir fora de la taula les pujades de tipus en el futur", afegeixen.

A l'actualitat empresarial, la companyia d'embalatge irlandesa Smurfit Kappa i la nord-americana WestRock estan negociant "els termes clau d'una possible combinació per crear Smurfit WestRock", un "líder mundial en envasos sostenibles" que comptaria amb una facturació conjunta de 34.000 milions de dòlars.

A més, les accions d'Apple cauen aquest dijous a Wall Street, a prop d'un 3%, cosa que dona continuïtat a les pèrdues registrades per la companyia durant la sessió de dilluns davant la informació que la Xina planeja ampliar la prohibició de l'ús d'iPhones a agències recolzades pel govern i empreses estatals. En total, les vendes dels dos dies han fet que l'empresa perdi a prop de 194.000 milions de dòlars de la capitalització borsària.

En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 0,31% (87,27 dòlars) i el Brent cedeix un 0,20% (90,45 dòlars). Per part seva, l'euro es deprecia un 0,16% (1,0708 dòlars), i l'unça d'or perd un 0,10% (1.943 dòlars).

A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins al 4,274% i el bitcoin guanya un 0,30% (25.735 dòlars).

contador