Wall Street cotitza amb signe mixt aquest dimecres després del tancament baixista de dimarts, provocat pel missatge dur de Jerome Powell sobre la necessitat de pujar més els tipus d'interès per contenir la inflació. Els inversors esperen aquest dimecres noves declaracions del banquer central, i també descomptaran dades sobre el mercat laboral nord-americà.
- 21.289,15
- 0,85%
LES DECLARACIONS DE POWELL
El president de la Reserva Federal (Fed) ha assegurat aquest dimarts, durant la compareixença davant el Comitè Bancari del Senat, que el nivell final dels tipus d'interès probablement serà "més alt del que s'esperava", arran d'unes últimes dades que mostren un mercat laboral molt ajustat i una inflació que baixa a un ritme inferior al previst.
"Encara que la inflació s'ha estat moderant als últims mesos, el procés per aconseguir que baixi al 2% té un llarg camí per recórrer i és probable que sigui accidentat. Les últimes dades econòmiques han estat més fortes del que s'esperava, i per això és probable que el nivell final de les taxes d'interès sigui més alt del que s'anticipava anteriorment”, ha destacat.
Powell, que parla aquest dimecres davant del Comitè de Serveis Financers, ha afegit que "si la totalitat de les dades indiqués que es justifica un enduriment més ràpid", el banc central estaria preparat "per accelerar el ritme de les pujades de tipus". A més, ha alertat que restaurar l'estabilitat de preus "probablement requerirà" que l'organisme mantingui una posició restrictiva de la política monetària "durant un temps".
LA VALORACIÓ DELS EXPERTS: TIPUS AL 6%?
Podria arribar la Reserva Federal a elevar la taxa terminal fins al 6%? Els experts no ho descarten. Així ho creuen per exemple des de BlackRock. La gestora d'actius més gran del món ha estat clara al respecte després de la declaració del banquer central.
"Creiem que hi ha una possibilitat raonable que la Fed hagi de portar el tipus dels fons federals al 6%, i després mantenir-lo-hi durant un període perllongat per desaccelerar l'economia i aconseguir que la inflació baixi a prop del 2%", ha assenyalat el director d'inversions de renda fixa global de BlackRock, Rick Rieder.
Aquest expert ha destacat la resistència de l'economia nord-americana, que podria tornar a quedar palesa aquest divendres, quan es coneguin les xifres de l'informe d'ocupació del mes de febrer. Ja al gener el mercat laboral va mostrar una fortalesa inesperada en crear-se 517.000 llocs nous, i per al segon mes de l'any el consens estima la creació de 225.000 llocs de treball. Cal veure si aquestes dades es confirmen, però en qualsevol cas, recorda Rieder, això "complica les coses per a la Fed".
BlackRock opina que un tipus terminal del 6% és una opció que està clarament sobre la taula, i des de Morgan Stanley han comentat que les paraules de Powell fan pensar que es reprendran les pujades de 50 punts bàsics, després de l'última del 0,25% escomesa per la Fed a principis de febrer. Encara que a Nomura ja esperaven una Fed més dura, i auguraven una pujada de 50 punts a la propera reunió del 21 i 22 de març, abans de la intervenció del banquer central nord-americà.
DADES LABORALS
A l'actualitat de la jornada, els inversors estaran pendents de les dades d'ofertes de treball (JOLTS) del gener i de l'indicador d'ocupació ADP del febrer, que serà la bestreta de les dades oficials previstes per divendres.
Per part de l'enquesta d'ADP, la consultora estima que es van crear 242.000 llocs de treball al sector privat dels EUA al febrer. La dada es queda per sobre dels 200.000 que pronosticava el consens.
ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS
"El Nasdaq 100 ha aconseguit subjectar-se a la mitjana de 200 sessions, per la qual cosa sembla que podríem estar veient la formació d'un retrocés temporal a aquesta important mitjana. Aquesta figura és de continuació de tendència, si bé per confirmar-la necessitaria, sí o sí, la superació dels màxims anuals que presenta als 12.880 punts", explica César Nuez, analista de Bolsamanía.
"Quan confirmi la superació d'aquest nivell de preus és molt probable que puguem acabar veient una extensió dels guanys fins al nivell dels 13.720 punts. Per sota, el suport que no perdrem de vista és als 11.830 punts. No observarem un senyal de feblesa mentre es mantingui cotitzant per sobre d'aquest nivell de preus”, afegeix aquest expert.
En altres mercats, el petroli West Texas cau un 1,33% (76,53 dòlars) i el Brent baixa un 0,97% (82,48 dòlars). Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,03% (1,055 dòlars), i l'unça d'or cedeix un 0,12% ($1.817).
A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau fins al 3,909% i el bitcoin cedeix un 0,5% (21.964 dòlars).