wall street rojo
Alberto Sánchez

Wall Street inicia la sessió de divendres amb signe mixt, després d'un dijous de guanys propers a l'1%. Els selectius nord-americans principals acumulen tres dies consecutius d'alces liderades pel Nasdaq, que aquest divendres és el que pitjor es comporta.

  • 42.840,26
  • -

L'últim dia de la setmana, els inversors presten especial atenció a les companyies tecnològiques després dels mals resultats d'Snap i Twitter, alhora que es preparen per a la reunió de la setmana que ve de la Fed.

TEMOR EN LA TECNOLOGIA? TWITTER HO DIRÀ

En plena temporada de resultats empresarials, i malgrat que altres grans companyies com Verizon o American Express donen a conèixer avui les xifres trimestrals, l'atenció està posada en el comportament de les tecnològiques. Tot apunta que el Nasdaq serà l'índex que més retrocedeixi aquest divendres, principalment a causa de l'impuls negatiu d'Snap després de registrar pèrdues de 422 milions al segon trimestre.

A les pobres xifres de la companyia radicada a Santa Mònica, que ha perdut gairebé el triple respecte al 2021, se suma que no ha proporcionat previsions per al trimestre següent. L'excusa que ha donat l'empresa és que “la visibilitat de futur continua sent increïblement desafiant”. Els títols d'Snap s'estan enfonsant per sobre del 30% al parquet nord-americà.

La veritat és que les últimes setmanes han estat plenes de males notícies per a les tecnològiques, amb algun respir com el que van proporcionar les xifres de Netflix. Recentment hem conegut que Apple frenarà la contractació i el creixement de la despesa durant el proper any, una mesura que dies abans es va saber que també faria Alphabet, matriu de Google. El motiu? Enfrontar una possible recessió. "No som immunes als vents en contra de l'economia", escrivia Sundar Pichai, conseller delegat d'Alphabet, en una carta als treballadors.

Mentrestant, Mark Zuckerberg ha avisat als empleats de Meta (Facebook) que la companyia s'enfronta a “una de les pitjors recessions que hem vist”. Tesla, que ha completat un segon trimestre sòlid, també ha anunciat i executat grans retallades de personal.

Per això, tots els ulls estaven posats als resultats de Twitter, embolicada en un procés judicial contra Musk després del fallit acord de compra amb el magnat. La xarxa social ha perdut 270 milions al segon trimestre, quan al mateix trimestre de l'any passat, el benefici va pujar fins als 66 milions de dòlars. Les accions de la companyia cauen més del 0,6% a Wall Street.

Els ingressos van assolir els 1.180 milions de dòlars, un 1% menys que al mateix període de l'any anterior. La xarxa social ha assenyalat que la disminució dels ingressos reflecteixen "els obstacles de la indústria publicitària associats amb el macroentorn, així com la incertesa relacionada amb l'adquisició pendent de Twitter per part d'Elon Musk".

QUÈ FARÀ LA FED?

L'altra cita que té en suspens els inversors se celebrarà la setmana que ve, concretament el 27 de juliol, dia en què es reunirà el Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC) de la Reserva Federal (Fed) per tornar a pujar els tipus dinterès de referència. No hi ha dubtes que el banc central escometrà una altra pujada, l'única qüestió és saber com en serà d'agressiu l'augment: de 75 punts bàsics, com l'última ocasió, o de 100 punts bàsics, la pujada més forta des del 1980.

Juan Fernández-Figares, director d'anàlisi de Link Securities, assenyala que els principals índexs nord-americans han superat la mitjana mòbil de 50 sessions pels resultats “menys negatius del que s'esperava”, però també perquè les expectatives d'inflació a mitjà i llarg termini dels consumidors han baixat lleugerament. "El que fa menys probable que la Reserva Federal opti la setmana que ve per una pujada d'1 punt percentual de la taxa d'interès oficial, cosa que fa unes setmanes es donava per fet", explica.

L'última enquesta d'expectatives del consumidor de la Fed de Nova York assenyala que la perspectiva que la inflació pugi als propers 12 mesos ha pujat fins al 6,8%, la dada més alta des del 2013. En canvi, les perspectives a tres i cinc anys han caigut un 0,3% (3,6%) i un 0,1% (2,8%), respectivament. "Això demostra que les expectatives del mercat són realment baixes i que una mica de bones notícies pot arribar molt lluny quan les expectatives són baixes", apunta Keith Lerner, de Truist.

A aquest costat de l'Atlàntic, el seu homònim comunitari, el Banc Central Europeu (BCE), va escometre una pujada de tipus més agressiva del que s'esperava, de 50 punts bàsics, aquest dijous. La decisió de l'organisme de Lagarde arriba després de sucumbir a la pressió del mercat i d'una dada d'inflació pitjor del que s'estimava, una situació que es pot replicar als Estats Units.

Per a Rabobank, seria “una sorpresa” que la pujada no fos de 100 punts bàsics, ja que els 75 “no són un missatge adequat”. Per la seva banda, Andy Sparks, d'MSCI, va creure que la credibilitat del banc central nord-americà “serà posada a prova als propers mesos” i avisa que la Fed corre el risc de “sobrepassar-se” en el seu intent per domar la inflació. "Podria empènyer l'economia, que ja ha mostrat signes de feblesa, cap a una recessió a gran escala", assegura aquest expert.

ECONOMIA I ALTRES MERCATS

A nivell econòmic, aquesta tarda es coneixeran els PMI corresponents al mes de juny elaborats per la companyia S&P Global. L'expectativa del mercat és que el PMI compost se situï al nivell dels 51,7 punts des dels 52,3, mentre que esperen una caiguda des dels 52,7 punts fins als 52 i 52,6 per als PMI manufacturer i serveis, respectivament. A Europa, els PMI han decebut clarament a la baixa.

En altres mercats, el petroli baixa lleugerament. El West Texas se situa als 95,33 dòlars, mentre que el barril de cru Brent s'intercanvia per 103,31 dòlars.

L'euro retrocedeix un 0,5%, fins als 1,0181 dòlars. L'unça d'or, per part seva, guanya un 0,5% fins als 1.722 dòlars, mentre que el rendiment del bo nord-americà a 10 anys cedeix fins al 2,7%.

El bitcoin repunta un 1,7%, fins a 23.486 dòlars.

contador