dl wall street wall st new york city new york stock exchange nyse dow jones nasdaq street sign nyc united states usa america pb
Sharecast / Alessandro D Andrea via Pixabay

Wall Street cotitza amb signe mixt aquest dilluns després de les compres moderades de divendres, que van portar l'S&P 500 a renovar màxims anuals i els índexs novaiorquesos a posar fi a una setmana de guanys. Tot això, després de descomptar l'informe d'ocupació oficial, la resistència del qual ha alimentat les esperances d'un escenari d'aterratge suau.

  • 40.345,41
  • -

Ara, l'atenció dels inversors se centra a l'IPC del novembre, que es publica aquest dimarts i en la decisió de tipus de la Reserva Federal (Fed), que es coneixerà dimecres.

"Les borses arrencaran la setmana amb guanys moderats recolzats en l'expectativa que els bancs centrals moderin els seus missatges. Però creiem que aquests es reafirmaran en les seves postures, cosa que hauria de desanimar els mercats i traduir-se en preses de beneficis al final de la setmana. Veiem sa que els mercats es prenguin un respir i assimilin uns temps més prudents sobre els tipus. Descansar és sa”, comenten des de Bankinter.

Per a Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, "les últimes dades suggereixen que la Reserva Federal està un pas més a prop de fer realitat el seu escenari 'Rínxols de Or': podria guanyar la batalla contra la inflació sense empènyer l'economia a la recessió" "És massa bo per ser veritat? L'actualització de la inflació d'aquesta setmana i la decisió de tipus ho diran".

Tot i això, per a Michael Hewson, analista en cap de mercat de CMC Markets UK, l'aparent resistència de l'economia nord-americana "presenta alguns problemes per a la Reserva Federal a l'hora de gestionar les expectatives del mercat sobre quan és probable que es produeixin retallades de tipus", ja que "les retallades agressives en aquesta etapa semblen una mica menys probables que en altres llocs on hem vist fortes desacceleracions de les pressions inflacionàries".

L'IPC I LA FED, CLAUS DE LA SETMANA

La solidesa del mercat laboral ha reforçat l'expectativa que l'economia dels Estats Units pot aconseguir el suau aterratge tan anhelat. Per reforçar aquesta expectativa, la dada d'inflació del novembre, que es coneixerà aquest dimarts, hi serà clau. El consens espera que retrocedeixi de nou, però ja molt poc, només una dècima, fins al 3,1%, mentre que preveuen que la taxa subjacent es mantingui al 4,0%.

"Això és molt important perquè, si sortís segons el que s'esperava, reforçaria la nostra estimació que serà més difícil del que generalment es creu que retrocedeixi per sota del 3%, consolidant-se un temps al voltant d'aquest nivell i amb la subjacent, que és la tendencial de mitjà termini, estable al voltant del 4%. Això significaria que, tal com nosaltres estimem, tornar a l'objectiu del 2% és improbable a curt termini”, valoren els analistes de Bankinter.

Per això, creuen que "s'hauria de refredar substancialment l'expectativa de baixades de tipus ràpides i agressives. I això hauria de refredar les borses, que haurien de consolidar abans que pujar més després del seu ral·li recent".

En referència a això, el mercat estarà també molt atent a l'altra gran referència de la setmana: la decisió de tipus de la Fed. El mercat espera, amb una probabilitat del 98,4%, segons l'eina FedWatch de CME Group, que mantingui els tipus a la forquilla compresa entre el 5,25%-5,5%. Per això, tota l'atenció se centrarà en quan arribaran les primeres retallades.

"L'atenció se centrarà en les compareixences, revisions del quadre macro i diagrama de punts de la Fed. Intentaran refredar les expectatives de baixades de tipus, que semblen haver passat de frenada. El mercat descompta que les primeres rebaixes es podrien produir entre març i maig del 2024, mentre que la nostra estimació és que es produiran més cap a finals d'any”, afegeixen des de Bankinter.

LA PREVISIÓ DE GOLDMAN SACHS

Els experts de Goldman Sachs també han realitzat la seva aposta sobre quan arribaran les tan esperades retallades, tot i que han actualitzat les previsions.

La companyia novaiorquesa preveu ara que la primera reducció de taxes que portaran a terme Jerome Powell i els seus no es produirà abans del tercer trimestre de l'any que ve, mentre la segona seria al'últim trimestre de l'any. Dues retallades implicarien un tipus dels fons federals del 4,875% a finals del 2024, enfront de la seva anterior previsió del 5,13%, amb una primera baixada al segon trimestre de l'any que ve.

"El creixement saludable i les dades del mercat laboral suggereixen que les retallades de les assegurances no són imminents... Però les millors notícies sobre la inflació sí que suggereixen que les retallades de normalització podrien arribar una mica abans", apunten des de Goldman Sachs.

EMPRESES I ALTRES MERCATS

Al pla empresarial, la cadena de grans magatzems Macy's es dispara a prop d'un 15% a la sessió de Wall Street després de rebre una oferta de compra de 5.800 milions de dòlars procedent d'un grup d'inversors format per Arkhouse Management i Brigade Capital.

També pugen les accions de Nike (+1,8%), després que Citi millorés la seva recomanació a comprar des de neutral al·legant l'optimisme pels seus propers resultats trimestrals.

En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 0,08% (71,18 dòlars) i el Brent retrocedeix un 0,04% (75,81 dòlars). Per part seva, l'euro es deprecia un 0,09% (1,0751 dòlars), i l'unça d'or perd un 0,39% (2.006 dòlars).

A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es revalora fins al 4,268% i el bitcoin cau un 4,55% (41.921 dòlars).

Noticias relacionadas

contador