Les borses de la regió Àsia-Pacífic han tancat aquest dijous amb signe mixt. Ho han fet després de conèixer una sèrie de dades macro, com el PMI manufacturer Caixin de la Xina o el PIB de Hong Kong, i també després de l'avís que dimecres va llançar Jerome Powell al mercat. I és que el president de la Reserva Federal nord-americana (Fed) va dir després de la reunió de política monetària del banc central que el març "no és el cas base" per a la primera baixada dels tipus d'interès.
En concret, Powell va apuntar que el Comitè de Política Oberta (FOMC, per les sigles en anglès) probablement no se sentiria prou còmode amb la trajectòria de la inflació per abaixar els tipus en la propera reunió del març.
"Depenem de les dades, en base a la reunió d'avui no crec que sigui probable que el Comitè arribi a un nivell de confiança per a la reunió del març. Març no és el cas base", va assegurar el president de la Fed.
Aquestes paraules han estat claus per a un mercat que encara descompta diverses baixades de tipus aquest any, malgrat la reticència que encara mostra la Reserva Federal.
A Austràlia, l'S&P/ASX 200 ha tancat amb una caiguda de l'1,2% fins als 7.588,2 punts, trencant així la ratxa guanyadora de vuit dies que registrava, i retrocedint també des dels màxims històrics que havia marcat.
Per la seva banda, el Nikkei 225 del Japó ha baixat un 0,76%, i ha acabat el dia als 36.011,46 punts, mentre que el Topix s'ha deixat un 0,67%, ha retrocedit des d'un màxim de 34 anys i ha acabat als 2.534,04 punts.
Tot i això, a Corea del Sud el Kospi ha pujat un 1,82% per tancar als 2.542,46 punts, mentre que el Kosdaq de petita capitalització ha registrat caigudes marginals i ha acabat als 798,73, el nivell més baix des del novembre.
S'hi han conegut les dades d'exportacions del gener, que van augmentar un 18% interanual fins als 54.690 milions de dòlars, molt per sobre que la pujada del 5% registrada al desembre i també superior a la lectora que esperava el consens d'analistes, que projectava un augment del 17,8%.
Les dades també han mostrat que les importacions van caure un 7,8% al gener, després de la caiguda del 10,8% del desembre. En aquest cas, el consens s'esperava una caiguda del 7,6%.
Finalment, l'índex Hang Seng de Hong Kong ha pujat un 0,33%, mentre que el CSI 300 de la Xina ha registrat lleus avenços per tancar als 3.217,71 punts. A Hong Kong s'ha conegut el Producte Interior Brut (PIB) del quart trimestre, període en què l'economia va créixer el 4,3% interanual i s'accelera des del 4,1% del tercer trimestre.
Tot i això, el consens d'analistes esperava una xifra de creixement del 4,7%. Pel que fa a les dades del 2023, el PIB va créixer un 3,2%, recuperant-se de la contracció del 3,7% del 2022.
I a la Xina s'ha publicat el PMI manufacturer Caixin, que va arribar a 50,8 al gener, la mateixa xifra que la registrada al desembre i millor que el que esperava el consens: 50,6. Es tracta de la tercera expansió mensual consecutiva en l'activitat de les fàbriques xineses, i amplien la divergència amb les dades oficials, que apunten a un creixement irregular a la segona economia més gran del món i subratllen la necessitat de suport polític.
Cal recordar que l'Oficina Nacional d'Estadístiques de la Xina va publicar dades aquest dimecres que mostraven que el PMI manufacturer oficial del país va arribar a 49,2 al gener, la quarta contracció mensual consecutiva, en comparació amb el 49 obtingut al desembre.