- -157,23
- -0,40%
Les borses de la regió Àsia-Pacífic han acabat la darrera sessió de la setmana amb signe mixt. Els dubtes continuen assetjant els inversors, que es mantenen pendents de les notícies que arriben des dels Estats Units. I és que aquests últims dies han estat molt marcats pel que passava a la primera economia del món, que s'enfronta a un possible 'default' si no eleva el sostre del deute. Les negociacions segueixen el seu curs, i tot i que encara no hi ha acord entre demòcrates i republicans, sembla que han acostat posicions a les últimes hores.
Amb aquest assumpte com a teló de fons, i després del rebot a Wall Street d'aquest dijous de les tecnològiques, liderat per Nvidia, els mercats asiàtics s'han comportat de manera molt dispar. Així, al Japó, el Nikkei 225 ha pujat un 0,31% i ha tancat als 30.916 punts, després de superar la barrera dels 31.000 a primera hora. El Topix, per part seva, ha registrat lleus caigudes, sumant així la seva quarta jornada consecutiva de pèrdues.
Al país s'ha conegut aquest divendres la inflació subjacent de Tòquio, que exclou els costos dels aliments frescos i el combustible. Ha pujat un 3,9% al maig, el ritme més ràpid des del 1982, segons ha detallat el Govern. Per part seva, l'índex de preus al consum de la capital japonesa, que es considera un indicador de la inflació nacional, ha pujat a un ritme més lent, del 3,2%, enfront del 3,5% d'abril.
De tornada a les borses, a Corea del Sud el Kospi ha avançat un 0,16% i ha acabat la jornada als 2.558,81 punts, invertint les pèrdues de dijous, mentre que el Kosdaq ha baixat un 0,53% i ha acabat als 843,23 sencers.
A Austràlia, l'S&P/ASX 200 ha tancat als 7.154,8 punts després de pujar un 0,23%, aconseguint revertir les pèrdues anteriors i posant així fi a una ratxa de quatre dies de descensos. Per part seva, els mercats de la Xina continental han pujat. El Shanghai Composite ha avançat un 0,47%, mentre que el Shenzhen Component ha repuntat un 0,23%.
L'índex Hang Seng de Hong Kong ha estat tancat per festiu, encara que cal recordar que aquest dijous va tocar el nivell més baix de l'any.
Aquest divendres ha estat ple de referències macroeconòmiques a la regió. I és que a més de la inflació de Tòquio, s'ha conegut la producció manufacturera de Singapur, que ha caigut fins al 6,9% interanual a l'abril, un descens més acusat que el 4,4% esperat pels economistes.
També s'han publicat les dades de vendes al detall d'Austràlia. S'han mantingut planes en termes mensuals al mes d'abril, per sota de la pujada del 0,2% esperada pel consens i de l'augment del 0,4% registrat al març. Tot i això, en termes interanuals han augmentat un 4,2%, segons dades del Govern.
A més, el Banc Central d'Indonèsia ha mantingut per quart mes consecutiu el tipus d'interès de les operacions amb pacte de recompra a 7 dies al 5,75%, així com el tipus de la facilitat de dipòsit al 5% i el de la facilitat de préstec al 6,5%. Segons ha dit, aquesta decisió era "coherent amb l'orientació de la política monetària" de controlar la inflació subjacent dins d'una banda d'aproximadament l'1%, des del 3% aquest any, i tornar la inflació general a la mateixa banda al tercer trimestre del 2023.
Finalment, la taxa d'inflació general de Malàisia s'ha reduït lleugerament al 3,3% interanual a l'abril, enfront del 3,4% del març. Es tracta de la taxa d'inflació més baixa de Malàisia des del maig del 2022.