dl china chinese yuan renminbi cny peoples bank of china currency money pb
Sharecast / moerschy via Pixabay
38.283,85
  • 257,68
  • 0,68%

Les borses de la regió Àsia-Pacífic han cotitzat amb signe mixt aquest dimecres, després que les dades macroeconòmiques que s'han conegut hagin deixat un mal gust de boca als inversors. En concret, el comerç de la Xina ha decebut, sobretot les d'exportacions, i l'economia d'Austràlia només ha crescut un 2,3% al primer trimestre, el ritme més lent en 18 mesos.

Les exportacions xineses van caure al maig per primera vegada des del febrer, segons han mostrat les dades de duanes. Han baixat un 7,5% interanual, fins als 283.500 milions de dòlars, una dada molt pitjor que el descens del 0,4% pronosticat pel consens d'analistes. Tot i això, les importacions han registrat un descens menor, del 4,5% interanual fins als 217.690 milions de dòlars, enfront de la caiguda del 8% prevista.

Així, el superàvit comercial del país al maig ha estat de 65.810 milions de dòlars, un 16,1% menys. Tot i això, l'índex Hang Seng de Hong Kong ha pujat un 0,59%, mentre que els mercats de la Xina continental han registrat un comportament mixt. El Shanghai Composite ha avançat lleugerament, un 0,1%, i el Shenzhen Component ha caigut un 0,2%.

Els experts d'Oxford Economics parlen de "debilitat renovada" a la Xina després d'aquestes xifres, i esperen que les exportacions "segueixin sent moderades", ja que preveuen una recessió als Estats Units al segon semestre, mentre continuen augmentant les pressions de desproveïment. Per part seva, des de Pantheon Macroeconomics apunten que la reculada en les exportacions "era només qüestió de temps, i és probable que l'efecte de recuperació ja s'hagi esgotat, deixant que la realitat d'una demanda mundial insípida arrossegui el comerç xinès".

"Una altra dada negativa de la Xina per pair", comenta Stephen Innes, soci director de SPI Asset Management, que destaca que les dades "s'emmarquen en un context de risc geopolític, ja que les duanes xineses van comentar que el descens de les exportacions als EUA i el Japó podria ser la causa del menor creixement de les exportacions".

I Sophie Altermatt, economista de Julius Baer, apunta que “amb l'alentiment de la demanda mundial, és probable que la feblesa de les exportacions xineses continuï durant els propers mesos, llastrant el sector manufacturer xinès”. A més, afegeix que "les perspectives d'una recuperació significativa de les importacions també continuen sent limitades, ja que la recuperació xinesa es concentra en gran mesura als serveis nacionals, mentre que la recuperació del sector immobiliari continua sent mediocre".

A Austràlia, l'S&P/ASX 200 ha caigut un 0,16% i ha acabat als 7.118 punts, després que el Producte Interior Brut (PIB) del país ha crescut un 2,3% al primer trimestre de l'any, lleugerament per sota de les expectatives dels analistes (preveien un 2,4% després del 2,7% del quart trimestre del 2022) i el ritme d'expansió més lent en 18 mesos. En termes intertrimestrals, el PIB va créixer un 0,2%, enfront del 0,3% previst.

En altres mercats sembla que el repunt de les accions japoneses s'ha pres un respir. El Nikkei 225 ha caigut un 1,82% fins als 31.913,74 punts, encapçalant les pèrdues de la regió i trencant la ratxa de quatre dies consecutius de guanys, i el Topix també ha registrat pèrdues, encara que una mica menors, de l'1,34 %, acabant als 2.206,3 punts.

Per la seva banda, les borses de Corea del Sud han tornat a cotitzar després d'un dia festiu i ho han fet en verd, amb el Kospi pujant lleugerament fins a tocar el nivell més alt en gairebé un any, als 2.615,6 punts, i el Kosdaq guanyant un 1,2% per tancar als 880,72 punts.

Noticias relacionadas

contador