dl seoul south korea republic of korea kospi asia unsplash
Sharecast / Stephan Valentin via Unsplash
37.723,91
  • 568,58
  • 1,53%

Les borses de la regió Àsia-Pacífic han acabat amb signe mixt aquest dijous. Ho han fet després de conèixer l'anhelada decisió de tipus de la Reserva Federal nord-americana (Fed), que aquest dimecres va elevar el preu del diner en 25 punts bàsics més, encara que va avançar la possible fi de l'enduriment monetari.

Els inversors estaven molt pendents del banc central nord-americà, i al final la Fed no va defraudar. Va complir el guió àmpliament esperat pel mercat, amb la pujada del 0,25% acordada, i va avançar que podria ser la darrera. En paraules del mateix president de l'organisme, Jerome Powell, "és possible que els tipus d'interès estiguin a un nivell prou restrictiu" ara mateix, per la qual cosa podrien no ser necessàries noves pujades.

En qualsevol cas, els bancs centrals continuen sent els grans protagonistes de la setmana. Aquest dijous es reuneix el Banc Central Europeu (BCE), també per decidir sobre la seva política monetària, ia l'Àsia l'autoritat monetària de Hong Kong ha elevat el tipus d'interès bàsic al 5,5% després de la pujada que ha fet la Fed fins a la forquilla del 5-5,25%.

Cal recordar que el tipus bàsic de la ciutat segueix una fórmula preestablerta, a 50 punts bàsics per sobre de l'extrem inferior del tipus dels fons federals dels EUA o de la mitjana de les mitjanes mòbils de cinc dies dels tipus d'oferta interbancària de Hong Kong a un mes i a un dia, la que sigui més alta.

Però no només els bancs centrals han centrat l'atenció dels inversors a la regió. També les dades de la Xina, on s'ha conegut el PMI manufacturer Caixin, que ha registrat la primera contracció en tres mesos en situar-se en 49,5 a l'abril, per sota de les estimacions.

La lectura també suposa una caiguda des del nivell de 50,0 de març i reflecteix una reducció de les noves comandes. "Això suggereix que la recuperació econòmica de la Xina s'ha alentit significativament després que les infeccions de Covid-19 arribessin al punt àlgid a principis d'aquest any, atès que l'índex es va situar en 51,6 i 50 al febrer i al març, respectivament", ha destacat al comunicat Wang Zhe, economista en cap de Caixin Insight Group.

Tot i això, les empreses confien en un repunt de la demanda per a finals d'any. "Els fabricants es van mantenir molt optimistes, amb una lectura de les seves expectatives de producció futura a l'abril significativament superior a la mitjana a llarg termini, ja que van expressar una forta confiança en la recuperació de la demanda del mercat i l'aplicació de polítiques de suport pertinents", ha remarcat Wang.

Després de conèixer aquestes dades, els mercats de la Xina continental han caigut en la tornada de les vacances del Dia del Treball. En concret, el Shenzhen Component ha baixat un 0,65% i el Shanghai Composite, un 0,69%.

L'índex Hang Seng de Hong Kong ha guanyat 0,98% i l'índex Hang Seng Tech ha pujat 0,1%. Per part seva, a Austràlia l'S&P/ASX 200 ha baixat lleugerament fins als 7.193,1 punts, després de conèixer que el superàvit comercial del país ha augmentat fins als 15.270 milions de dòlars australians al març.

El Kospi sud-coreà ha tancat amb una lleugera caiguda fins als 2.500,94 punts, mentre que el Kosdaq ha pujat un 0,22% fins als 845,06 punts. Els mercats japonesos han estat tancats aquest dijous per festiu.

Noticias relacionadas

contador