usa la fed fortement determinee a faire reculer l inflation dit powell

Wall Street obra la sessió de dijous sense tendència després d'un dimecres de guanys moderats durant el qual el Dow Jones i l'S&P 500 van trencar una ratxa de tres dies a la baixa.

  • 42.175,11
  • -

Els inversors centren la seva atenció, igual que als últims dies, en la postura que mantindrà la Reserva Federal (Fed) al Simposi de Política Econòmica de Jackson Hole, així com en la bateria de dades macroeconòmiques que es coneixeran aquest dijous.

COMENÇA JACKSON HOLE

Aquest dijous es dona el tret de sortida al conclave de tres dies que la Fed celebra al municipi de Jackson Hole a l'estat de Wyoming, un esdeveniment que congregarà importants banquers de tot el món sota el títol Reavaluació de les limitacions de la economia i la política. La cita no és sinó un termòmetre que permetrà mesurar la temperatura actual a la Fed i saber si s'inclina per una posició més laxa o endurirà la política monetària de cara al que resta d'any.

Per això, tot i que al llarg del dia es coneixerà la postura de diversos membres de la Reserva Federal, el plat fort arriba aquest divendres quan Jerome Powell, president del banc central nord-americà, faci la seva intervenció al simposi. John Leiper, cap d'inversions a Titan AM, assenyala que la qüestió és saber si Powell “seguirà el full de ruta del 2019, amb tipus més alts i enduriment quantitatiu, o si haurà après les lliçons del passat, tenint en compte la poderosa combinació d'enduriment quantitatiu i un dòlar nord-americà més fort, en un sistema financer sobrepalanquejat, que alguns atribueixen a l'equivalent d'un augment de l'1% a la taxa de fons federals”.

“Si això resulta ser cert, és possible que ja estiguem en un punt neutre o al seu voltant, cosa que significa que les crides a noves pujades agressives dels tipus d'interès per lluitar contra la inflació persistent, encara que estigui al punt màxim, en un intent de recuperar certa credibilitat, estan fora de lloc”, afegeix Leiper.

Tot gira al voltant de Powell”, assenyala Neil Wilson, analista en cap de mercats a Markets.com, “i la qüestió és saber com de restrictiu en serà i per quant de temps”. “Els indicadors del mercat laboral no creuen que la Fed hagi de pivotar”, afegeix aquest expert, pivot que “està a l'horitzó” per a Leiper: “Powell encara haurà de parlar amb duresa sobre la inflació, ja que té sentit la càrrega frontal per a la narrativa i el cap de qualsevol flexibilització de les condicions financeres”.

D'altra banda, l'economista en cap de Goldman Sachs, Jan Hatzius, ha declarat a Bloomberg TV aquesta setmana que el president de la Fed "exposarà un argument, com va fer a l'última conferència de premsa, per alentir el ritme de pujades de tipus". Les expectatives de l'entitat són que la pujada sigui, tret de sorpresa, de 50 punts bàsics al setembre: “No crec que hagi d'especificar sobre la xifra, però sí que crec que dirà que hi ha un risc d'enduriment excessiu i, per tant, té sentit anar una mica més a poc a poc que els augments exagerats”.

Sigui quina sigui la resposta a aquest interrogant, es coneixerà demà després d'una jornada amb una activitat que sembla que serà “reduïda” segons assenyala Juan José Fernández-Figares, director d'anàlisi de Link Securities. "Entenem que serà 'el seu missatge' el que determini la tendència de tancament setmanal que adoptin els mercats de bons i de renda variable occidentals", apunta.

ECONOMIA, EMPRESES I ALTRES MERCATS

A l'escena macroeconòmica, aquest dijous s'ha conegut la segona estimació de la lectura del PIB del segon trimestre del 2022 als Estats Units. La dada ha estat revisada lleugerament a l'alça fins al -0,6% des del -0,9% de la primera estimació publicada al juliol, segons dades de l'Oficina d'Anàlisi Econòmica del Departament de Comerç americà. El consens n'esperava una contracció del -0,8%.

Així mateix, també s'han publicat les dades d'ocupació setmanals, en què les peticions inicials han baixat fins a les 243.000 des de les 245.000 de la darrera setmana. Pel que fa a les peticions contínues, la baixada ha estat fins al nivell dels 1,415 milions des dels 1,434 milions de fa set dies.

En el pla empresarial, Nvidia cau un 1,43% després de guanyar un 72% menys al segon trimestre i anticipar descensos als ingressos del tercer trimestre. Així mateix, avui es fa efectiu l''split' de les accions de Tesla; els títols del fabricant de vehicles elèctrics cotitzen a l'alça (+0,52%), fins als 294,5 dòlars, després de tancar aquest dimecres als 890 dòlars.

En altres mercats, el petroli cotitza gairebé pla. El West Texas cau un 0,11% (94,79 dòlars) i el Brent, de referència a Europa, puja un 0,13% (101,35 dòlars).

L'unça d'or guanya un 0,9% fins als 1.777 dòlars, mentre que l'euro s'aprecia enfront del dòlar (+0,28%; 0,9993 dòlars). El rendiment del bo nord-americà a deu anys recula fins al 3,091%.

El bitcoin cedeix un 0,34% i es manté per sobre dels 21.600 dòlars.

Noticias relacionadas

contador