ep archivo   la miembro del comite ejecutivo del bce isabel schnabel
BCE - Archivo

"Hem de ser pacients i cautelosos" abans de baixar els tipus d'interès. Són les declaracions d'Isabel Schnabel, considerada la banquera central més ortodoxa i agressiva dins del Comitè Executiu del Banc Central Europeu (BCE).

En una entrevista concedida a Financial Times, Schnabel ha explicat que "ara estem entrant en una fase crítica, en què el calibratge i la transmissió de la política monetària es tornen especialment importants, perquè del que es tracta és de contenir els efectes de segona ronda".

Segons la seva opinió, l'anomenada 'última milla' en el procés perquè la inflació torni a l'objectiu del 2% "continua sent una preocupació", perquè el BCE està observant "una desacceleració en el procés desinflacionari, típic de la darrera milla".

Per Schnabel, “això està molt estretament relacionat amb la dinàmica dels salaris, la productivitat i els guanys. Vam tenir una forta caiguda dels salaris reals, a la qual va seguir un fort creixement dels salaris nominals, a mesura que els treballadors intenten recuperar els ingressos perduts".

En aquest escenari, el BCE està veient “una inflació persistent dels serveis, un mercat laboral resilient i, alhora, una notable relaxació de les condicions financeres, perquè els mercats estan valorant agressivament el gir dels bancs centrals. A més d'això, els recents esdeveniments al Mar Roig han generat temors de noves interrupcions a la cadena de subministrament”.

Tots aquests factors alerten sobre un "ajust prematur de la política monetària" en forma de retallades en els tipus d'interès, segons la banquera central.

"Hem de ser pacients i cautelosos, perquè també sabem per experiència històrica que la inflació pot tornar a esclatar. Em refereixo a un treball de recerca recent de l'FMI, que va demostrar que l'esclat podria passar diversos anys després del xoc inicial", ha argumentat.

"No estic dient que es produeixi un augment de la inflació. No és el meu punt de partida, però crec que és un risc per al qual hauríem d'estar preparats", ha afegit.

"Aquest és un argument en contra d'ajustar precipitadament la postura política. Hem aconseguit avenços substancials i això és una bona notícia. Però no hem complert l'objectiu", ha dit.

Noticias relacionadas

contador