isabel schnabel membre du conseil des gouverneurs de la banque centrale europeenne bce 20230217183214

Isabel Schnabel, membre del Consell del Banc Central Europeu (BCE), ha llançat un avís al mercat. Per als que pensen que el banc central ja ha acabat amb les pujades de tipus, després de la pausa acordada la setmana passada, ha deixat clar que res més lluny de la realitat. "No podem tancar la porta a noves pujades de tipus", ha dit.

La lluita del BCE contra la inflació podria requerir un altre augment dels tipus, va deixar caure Schnabel aquest dijous en un discurs a St. Louis, que recull Bloomberg. "Després d'un llarg període d'alta inflació, les expectatives d'inflació són fràgils i nous xocs del costat de l'oferta poden desestabilitzar-les, amenaçant l'estabilitat de preus a mitjà termini", va dir.

I va afegir que "això també significa que no podem tancar la porta a noves pujades de tipus". Sobretot, va remarcar, perquè hem trigat un any a passar del 10,6% al nivell actual d'inflació (es va frenar en sec l'octubre en caure al 2,9%), i ara "s'espera que porti aproximadament el doble de temps portar-la des d'aquí al 2%”.

De fet, va comparar aquest objectiu amb el tram final d'una marató, que "sovint es diu que és la més difícil". "El procés de desinflació durant l'última milla serà més incert, més lent i més accidentat", va afirmar Schnabel, remarcant que els nous xocs que aguaiten el mercat, com les tensions a l'Orient Mitjà, les vagues a les plantes de GNL a Austràlia i l'escalfament global són elements que "podrien fer descarrilar el procés de desinflació".

Per això, va demanar perseverança i vigilància. "L'objectiu d'inflació ara és a l'abast de la mà", va afirmar, "però celebrem només una vegada que realment hàgim recorregut l'últim quilòmetre".

Noticias relacionadas

contador