Santander Wealth Management, que aglutina el negoci de banca privada i gestió d'actius, estima que el 2020 es produirà una desacceleració econòmica, però sense aspectes de risc de recessió a curt termini.
"El nostre escenari base per als propers dotze mesos comprèn un entorn de baix creixement, però no recessiu, en el qual pot haver-hi algunes oportunitats específiques", assenyala Víctor Matarranz, director general de Santander Wealth Management & Insurance a la carta de presentació de l'Informe de Perspectives de Mercats 2020, titulat Buscant rendibilitats sostenibles amb tipus mínims.
La previsió és un augment del creixement global del 3%, sempre que s'aclareixin les incerteses geopolítiques. Als EUA s'estima un increment del PIB al 2%, de l'1,1% a la zona euro i de l'1,7% a Espanya, mentre que l'economia xinesa es desaccelerarà fins a taxes inferiors al 6% i les llatinoamericanes registraran un PIB superior al 2%.
Quatre factors marcaran el rumb dels mercats el 2020: la credibilitat i capacitat de maniobra dels bancs centrals, la resolució dels conflictes geoestratègics (la possible sortida del Regne Unit de la Unió Europa i tensions comercials entre els EUA i la Xina), l'estabilitat política amb especial atenció a les pròximes eleccions als EUA i el creixement dels beneficis empresarials. En aquest últim aspecte, s'espera un augment l'any que ve del 4% com a conseqüència de la compressió dels marges.
En aquest context, i amb uns tipus d'interès a mínims, Santander Wealth Management considera que "l'incentiu a buscar alternatives entre actius amb cert risc seguirà estant present, tal com hem vist durant els últims trimestres".
I apunta que hi ha oportunitats d'inversió en bons (renda fixa emergent i corba USD), renda variable (Alemanya, Regne Unit, sectors defensius i domèstics als Estats Units i emergents com el Brasil i l'Índia) i alguns mercats alternatius (infraestructures, deute privat o private equity) com a complement a les inversions tradicionals i sempre que es doni el perfil de l'inversor.
En renda fixa, les baixes rendibilitats que ofereix el deute després del 'ral·li' registrat aquest any aconsellen prendre posicions amb una diversificació molt elevada entre durada, crèdit d'emissor, sectors i geografies i divises.
L'informe indica que, dins dels bons europeus, els corporatius ofereixen "una mica més de valor, en considerar que són raonables els seus indicadors de palanquejament" i en emergents la inversió en renda fixa "encara ofereix valor" en un entorn de risc geopolític controlat.
La renda variable, per la seva banda, continua sent l'actiu amb millor binomi rendibilitat/risc. "Hi ha encara potencial de revaloració per a les borses mentre s'aconsegueixi un acord comercial de mínims, s'estabilitzi la desacceleració econòmica i de beneficis, els tipus d'interés segueixin estant baixos i hi hagi un mínim de visibilitat geopolítica", afegeix.
En el cas de l'europea, a més, s'ha quedat endarrerida i cotitza encara un 17% per sota dels màxims aconseguits durant el cicle anterior, cosa que podria permetre un millor acompliment durant el proper any.
"La possibilitat d'arbitratge cap a la renda variable des dels mercats de deute i el baix posicionament en l'actiu representa un suport per a les borses europees", assenyala l'informe.
Per a això, veu primordial que els beneficis esperats per al 2020 mantinguin un creixement positiu, els marges empresarials s'estabilitzin i pugui compensar via ingressos la pujada dels costos laborals.
Per a l'entitat, incorporar criteris ASG (Ambientals, Socials i de Bon Govern) a les carteres és una altra de les premisses per a l'any que ve, ja que aquest tipus d'inversions tindran previsiblement avantatges competitius a mitjà termini.
"És invertir en el futur, amb la seguretat que, a més, invertim en negocis amb alta probabilitat de liderar l'economia durant els pròxims anys", conclou l'informe.
Tres recomanacions són evitar posicions excessives en liquiditat (el cost real i d'oportunitat d'aquest posicionament pot ser elevat, atès que l'entorn de tipus baixos pot perdurar en el temps), no perseguir rendibilitats i mantenir-se invertit en un nivell de risc adequat i incrementar la diversificació de les carteres per reduir el risc.