bancos ibex portada
Alberto Sánchez

La banca es dispara a la borsa. Les entitats espanyoles i europees es mouen a l'alça acompanyades per les veus que apunten que el Banc Central Europeu (BCE) podria tornar a apujar els tipus d'interès més del previst a la propera reunió, que tindrà lloc la setmana que ve.

  • 2,01€
  • 3,61%
  • 4,64€
  • 2,54%
  • 8,14€
  • 1,85%
  • 9,95€
  • 3,00%
  • 5,66€
  • 3,29%

A Espanya, els bancs de l'IBEX 35 protagonitzen fortes pujades: Sabadell (+5,46%), Bankinter (+5,36%), CaixaBank (+3,98%), Santander (+3,8%) i BBVA (+3,73%). I a la resta del Vell Continent la situació és la mateixa. L'Euro Stoxx Banks està pujant ni més ni menys que un 3%.

A Itàlia, Unicredit avança un 2,55%; a Alemanya, Deutsche Bank puja un 3%; i a França, BNP Paribas es revalora un 3,56%, Société Générale, un 3% i Crédit Agricole, un 2,68%.

Els rumors es disparaven aquesta setmana quan diverses fonts asseguraven a Reuters que alguns membres del BCE aposten fermament per discutir sobre una pujada de tipus de 75 punts bàsics al setembre, enfront dels 50 punts esperats pel mercat. Tot i que cap organisme no ha advocat públicament per un moviment tan gran, els augments consecutius de 75 punts de la Reserva Federal dels EUA (Fed) i un deteriorament de les perspectives d'inflació de la zona euro enforteixen les raons per a aquesta discussió.

El BCE ja va sorprendre al mes passat, quan s'esperava que pugés els tipus en 25 punts bàsics i els va elevar en 50 punts. Ara s'espera un moviment similar o fins i tot més gran per al 8 de setembre.

De fet, ja van sortint analistes que es llancen a parlar sobre aquesta possibilitat, que l'organisme europeu aposti per la determinació, sense tenir en compte les conseqüències econòmiques. "Ara esperem que el BCE pugi 75 punts bàsics els tipus al setembre, i seguiran 50 punts a l'octubre i 25 punts al desembre", comenten, per exemple, a Danske Bank.

"Si bé, originalment havíem anticipat que el BCE només pujaria 50 punts la setmana que ve, esperem que els falcons tinguin avantatge i com Schnabel, Holzmann, Kazaks, Knot aparentment estan tots a favor d'un moviment de 75 punts i Rehn i Villeroy van esmentar que era d'esperar un moviment significatiu al setembre, jutgem que el BCE seguirà els passos de la Fed i pujarà 75 punts a la reunió del setembre", diu un informe de l'entitat alemanya.

Isabel Schnabel, membre de la junta executiva del BCE, recolza una altra gran pujada de tipus d'interès al setembre. "Al juliol vam decidir apujar els tipus en 50 punts bàsics perquè estàvem preocupats per les perspectives d'inflació", però "les preocupacions que teníem al juliol no s'han dissipat", declarava recentment.

Les actes de la reunió de juliol reflecteixen que el temor d'una inflació descontrolada era prou gran per justificar un augment de tipus d'interès més gran que l'assenyalat. Tot i això, es va plantejar la preocupació que, si el Consell de Govern es desviava de la seva guia anterior i sorprenia amb un augment més gran a l'esperat, això se sumaria a les incerteses prevalents al mercat. El consens preveu una pujada total entre 125 i 150 punts bàsics aquest any.

Noticias relacionadas

contador