- L'escletxa de gairebé dos punts percentuals és la més gran en set anys
- Els experts creuen que els sectors més beneficiats seran els tradicionals
Els inversors digereixen la inesperada victòria de Donald Trump i deixen amb si moviments que marquen una fita en la història recent de Wall Street. Aquest dijous, el Dow Jones va tancar amb una pujada de l'1,17% i el Nasdaq va caure un 0,81%, la qual cosa suposa la major diferència des de 2009.
- 42.840,26
- -
- 21.289,15
- 0,85%
Encara que la dada s'enfrontaria a justs matisos per part de qualsevol purista, per la diferència en la composició i en el càlcul de tots dos índexs, sí deixa pistes sobre les expectatives del mercat davant l'era Trump: tornar al vell i castigar el nou.
Tradicionalment, el Dow Jones es considera l'índex industrial de la Borsa de Nova York, i malgrat que hi ha signatures com Apple entre els seus components, encara compta amb un pes important dels conglomerats industrials, petroliers o bancaris. Per la seva banda, el Nasdaq és l'índex tecnològic per excel·lència.
L'escletxa d'aquest dijous d'1,98 punts percentuals entre les variacions diàries de tots dos selectius és la més alta des del 2 de febrer de 2009
L'escletxa d'aquest dijous d'1,98 punts percentuals entre les variacions diàries de tots dos selectius és la més alta des del 2 de febrer de 2009, sessió en la qual va ocórrer el contrari: el Nasdaq va pujar un 1,22% i el Dow Jones va perdre un 0,8%.
En favor de l'índex industrial, durant l'última dècada només hi ha hagut tres exemples amb alces de més de dos punts percentuals (veure quadre, elaborat a partir d'estadístiques de Yahoo Finance): el 23 d'octubre de 2008 de 2,75 punts, amb un repunt del 2,02% del Dow Jones; el 14 d'octubre de 2008 de 2,72 punts, i una reculada del Dow Jones del 0,82%; i el 29 de setembre, de 2,16 punts després de desploms del 6,98% pel Dow Jones i del 9,14% pel Nasdaq.
Netflix, Amazon, Apple, Alphabet, Amazon... els gegants tecnològics de Wall Street van tancar aquest dijous amb fortes reculades, d'entre el 2% i el 5%. L'aïllacionisme que promet Donald Trump en l'econòmic, social, militar i polític, suposa un càstig per a aquestes empreses. La majoria de les tecnològiques tenen un perfil molt global, amb vendes i usuaris al llarg de tot el planeta. Qualsevol restricció al comerç mundial, ja sigui amb murs físics o aranzelaris, els perjudica.
GUANYEN 'ELS SECTORS DE SEMPRE'
Per contra, les primeres sessions després del triomf de Trump han tingut com a guanyadors als sectors més tradicionals. Les petrolieres per les expectatives que enfront de l'interès de Hillary Clinton per incentivar les energies netes, “no sembla que Trump vagi a ocupar-se d'aquest tema, alhora que podrien donar-se passos en ferm en la regulació definitiva de l'activitat del fracking”, exposa Victoria Torre, analista de Self Bank.
Així mateix, la banca es veu afavorida davant les previsions que la pressió regulatòria sigui menor, la qual cosa permet al Dow Jones US Banks Index disparar-se un 5% en dues sessions, mentre que conglomerats lligats a la indústria, enginyeria i construcció podrien veure's beneficiats de la seva promesa d'invertir més de 500.000 milions de dòlars en infraestructures. “Les infraestructures nord-americanes estan actuant clarament com un fre per al creixement del PIB després de diverses dècades d'escassa inversió”, arguye Ángel Agudo, gestor de Fidelity.
El que no és clar és com aconseguirà finançar aquesta expansió de la despesa, per moltes retallades que realitzi en l'Obamacare, el programa de salut que va dissenyar el seu predecessor, Barack Obama. Trump advoca a més per retallar els impostos a les empreses i a les persones físiques, i finançar una política fiscal expansiva mitjançant més deute públic. No obstant això, l'estoc d'endeutament aconsegueix ja el 105% del PIB, amb el que podria trobar-se amb l'oposició dels propis republicans, que tenen majoria en les dues càmeres del Congrés.
Majors diferències al tancament en punts percentuals entre el Dow Jones i el Nasdaq des de 2006. Font: Yahoo Finance