Recollida de beneficis a Wall Street aquest dilluns després dels guanys de divendres, que van permetre al Dow Jones renovar màxims, i després de posar fi a una setmana de compres suaus. Això mentre els inversors segueixen de prop la situació a l'Orient Mitjà i estan atents a les dades d'inflació que es coneixeran al llarg de les properes jornades. Tampoc no perden de vista l'inici de la temporada de resultats del tercer trimestre.
- 42.032,95
- -
I per afegir 'més pressió', la rendibilitat del bo del Tresor dels Estats Units ha superat el 4% per primera vegada des de l'agost. El principal títol de deute nord-americà se situa gairebé mig punt percentual per sobre del mínim anual del 3,58%, aconseguit fa menys d'un mes.
Al pla geopolític, el mercat no perd de vista la situació a l'Orient Mitjà, esperant la resposta d'Israel al llançament de míssils de l'Iran, precisament quan es compleix un any dels atacs de Hamàs contra territori israelià.
"Iran ha cancel·lat alguns vols nocturns, aparentment per por de la resposta d'Israel al bombardeig de míssils de dimarts. Un atac israelià contra un objectiu militar seria comparable al que va passar a l'abril i, en el millor dels casos, obriria la porta que l'Iran s'abstingués de prendre mesures de represàlia. Un atac israelià contra les instal·lacions petrolieres de l'Iran marcaria una escalada”, valoren a Danske Bank.
En aquest sentit, l'augment de la tensió ha disparat el preu del petroli. "Les característiques de la zona i un possible bloqueig de l'estret d'Ormuz, per on transita fins al 40% del comerç mundial de petroli, han provocat grans repunts en el preu del barril, que va tancar la pujada setmanal més gran des de principis del 2023. A llarg termini, els preus del petroli podrien baixar fins als 60 dòlars el barril, mentre que a curt termini, els EUA es poden oposar a qualsevol resposta d'Israel que pugui impulsar els preus del petroli i el gas abans de les eleccions del mes que ve", afegeix Pinto.
VISIÓ DE MERCAT
"L'S&P 500 ha tancat al setembre els nou millors primers mesos de l'any des del 1997 i els millors nou primers mesos en any electoral de la història. Aquestes pujades han provocat que incrementi el pes del país a l'economia mundial. El 2009, la capitalització borsari del mercat dels EUA era el 30% de la capitalització borsària mundial, mentre que avui és gairebé el 50%”, comenta Manuel Pinto, analista de mercats.
Per a l'estrateg, "octubre, de moment, està sent un mes caracteritzat per la volatilitat, amb la geopolítica com a protagonista als últims dies. Des del 1945, quan l'S&P 500 puja un 20% durant els primers nou mesos de l'any (durant aquest ha pujat més d'un 21%), l'índex registra un mes d'octubre a la baixa el 70% de les vegades, segons mostren les dades recopilades per Bespoke Investment Research. De fet, l'octubre la volatilitat s'incrementa un 34% per sobre de la mitjana dels altres 11 mesos de l'any, i també és el pitjor mes per a l'S&P 500 durant els anys electorals”.
REFERÈNCIES DESTACADES
A nivell macro, la inflació serà la gran protagonista. D'aquesta manera, es donarà a conèixer l'IPC del setembre (dijous), mentre divendres es publicaran els preus de producció del mateix mes.
"S'espera que confirmin que el procés desinflacionista ha seguit el seu curs, cosa que permetrà a la Fed seguir baixant les taxes d'interès oficials durant els propers mesos", avancen des de Link Securities.
La Reserva Federal (Fed) també tindrà un paper destacat amb la publicació de les actes (dimecres) de la darrera reunió que va celebrar el banc central nord-americà, i en què es va decantar per iniciar les retallades de tipus amb una baixada de 50 punts bàsics.
Així, aquest dilluns està previst que hi intervinguin diversos membres de l'organisme, com ara la governadora Michelle Bowman o el president de la Fed de Mineàpolis, Neel Kashkari. Els inversors seguiran de prop les declaracions, ja que busquen alguna pista sobre els pròxims moviments de la Fed després de l'última dada d'ocupació.
EMPRESES I ALTRES MERCATS
Al pla empresarial, aquest divendres arrenca la temporada de resultats del tercer trimestre de la mà dels grans bancs dels EUA com ara JP Morgan, Bank of New York Mellon, Wells Fargo o BlackRock.
"S'espera que les empreses de l'S&P 500 anunciïn una pujada del 4,7% en els beneficis trimestrals respecte a l'any anterior. Això és menor que les projeccions del 7,9% del 12 de juliol passat i representaria l'augment més feble en quatre trimestres. En particular, els inversors estan ansiosos per veure si les empreses posposen la despesa, si la demanda s'ha desaccelerat o si els clients s'estan comportant de manera diferent a causa del risc geopolític i la incertesa macroeconòmica", assenyala Pinto.
A més, les accions d'Apple cauen un 1% després que Jefferies revisés a la baixa la seva recomanació sobre els títols de la firma, de comprar a mantenir, ja que considera massa optimistes les previsions de vendes per als iPhone 16 i 17.
En altres mercats, el petroli West Texas puja un 1,51% (75,56 dòlars) i el Brent avança un 1,35% (79,16 dòlars). Per part seva, l'euro cotitza pla (1,0977 dòlars), i l'unça d'or perd un 0,03% (2.666 dòlars).
A més, la rendibilitat del bo americà a 10 anys es revalora al 4,02% i el bitcoin rebota un 0,62% (63.139 dòlars).