Wall Street cotitza amb caigudes aquest dimarts després del signe mixt de dilluns, amb els valors tecnològics liderant les compres gràcies a Nvidia, i enmig de les preocupacions per l'economia dels EUA per la feblesa del sector manufacturer.
- 44.722,06
- -
"La debilitat mostrada per l'ISM manufacturer del maig, que va apuntar a una major debilitat del sector al mes, debilitat que va venir acompanyada d'un menor creixement dels preus, va ser interpretat com a desacceleració més forta del que s'esperava, cosa que podria forçar la Reserva Federal (Fed) a començar a baixar les taxes d'interès de referència abans del que s'esperava”, valoren a Link Securities.
Per això, ara totes mirades estan posades sobre al mercat laboral, la situació del qual serà clau per a l'esdevenir de la política monetària del banc central americà.
L'informe oficial d'ocupació és "molt seguit pels mercats, atesa la rellevància que dóna la Fed al comportament del mercat laboral nord-americà a l'hora de definir la política monetària", afegeixen aquests experts.
El consens espera que al maig s'hagi produït un lleuger repunt a l'ocupació amb la creació de 190.000 llocs de treball des dels 175.000 del mes anterior.
Qualsevol desviació significativa a l'alça o a la baixa en relació amb les xifres esperades pel consens d'analistes "provocarà moviments a les borses, amb els inversors reaccionant negativament a 'les bones notícies sobre l'ocupació', i positivament a 'les dolentes', en interpretar que una aturada al mercat laboral augmentarà la probabilitat de baixades de tipus per part de la Fed, això sí, sempre que les xifres no siguin catastròfiques, fet que tornaria a posar sobre la taula la possibilitat que l'economia nord-americana entri en recessió", comenten a Link Securities.
Abans, i més concretament aquest dimarts, es coneixerà l'enquesta d'ofertes de treball i rotació laboral JOLTS d'abril. En principi, es preveu que el nombre de llocs de treball oferts s'hagi reduït lleument al mes respecte al de març.
Tot i això, segons els analistes, una xifra molt per sota del que s'esperava (8,36 milions de llocs de treball oferts), seria interpretada per molts inversors com que "el mercat laboral nord-americà es continua refredant, cosa que augmentaria la probabilitat d'actuació en matèria de tipus per part de la Fed, cosa que tornaria a impulsar a l'alça els preus dels bons i a la baixa els seus rendiments".
L'agenda econòmica de la setmana també inclou les dades d'ocupació privada d'ADP (dimecres) i les peticions setmanals de desocupació (dijous), així com la publicació del PMI i l'ISM serveis de maig (dimecres).
EMPRESES I ALTRES MERCATS
A pla empresarial, Intel ha presentat els seus nous xips d'intel·ligència artificial (IA) per a centres de dades i busca recuperar quota de mercat davant de rivals com Nvidia i AMD, que ja han anunciat els seus últims models de semiconductors a Computex, la conferència de tecnologia que està celebrant a Taiwan.
En altres mercats, el petroli West Texas cau un 2,07% (72,67 dòlars) i el Brent perd un 1,79% (76,97 dòlars). Per part seva, l'euro es deprecia un 0,30% (1,0871 dòlars), i l'unça d'or cedeix un 0,51% (2.356 dòlars).
A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa al 4,359% i el bitcoin es deixa un 0,36% (68.620 dòlars).