Wall Street rebota tímidament aquest dimarts, després de la forta caiguda que va registrar el Nasdaq una jornada més. El sector tecnològic segueix liderant la correcció de la renda variable nord-americana, que durant la passada sessió es va veure acrescuda pel mal dia de Facebook, a causa d'una caiguda mundial de les seves aplicacions. El Nasdaq ha baixat un 7% des del seu últim màxim històric.
- 21.180,96
- 0,04%
Encara que realment els valors tecnològics més castigats són els fabricants de semiconductors (xips). En aquest sentit, José María Rodríguez, analista de Bolsamanía, comenta que la correcció en aquest sector "entra dins dels paràmetres normals" després d'haver marcat màxims històrics recentment.
"L'índex es troba encaixat dins d'un canal alcista de llibre, de manual, des de finals de 2020. I la base d'aquest, per definició suport, passa en el moment actual per la zona dels aproximadament 3.000 punts. Això és un 6 % per sota dels actuals nivells de preu. Si bé, és cert que l'índex presenta un important suport a la volta de la cantonada, concretament a la mitjana mòbil simple de 200 sessions: ara als 3.150 punts", explica aquest expert.
Jim Reid, estrateg de Deutsche Bank, comenta que les vendes de dilluns es van estendre tant a la tecnologia com als bons, cosa que suggereix que els indicadors tècnics de mercat "no són tan forts com ho van ser a l'estiu i també és una constatació que els bons no són un gran refugi si les vendes massives d'accions estan relacionades en part amb la inflació".
Per a aquest expert, el preocupant és que "l'última onada de vendes sembla provenir d'un conjunt de preocupacions més generalitzades, causa d'un altre augment en els preus de l'energia".
Un factor negatiu addicional per al sentiment de mercat és un nou impagament per part d'un gran grup immobiliari xinès anomenat Fantasia, que se suma a les preocupacions sobre Evergrande.
A més, les pressions alcistes sobre les matèries primeres segueixen consolidant-se. El petroli Brent ha renovat màxims de 7 anys per sobre dels 81 dòlars després de la decisió de l'OPEP+ d'elevar la seva producció en 400.000 barrils diaris a partir de novembre.
Un ascens que, no obstant, serà menor que la prevista pujada de la demanda, cosa que està pressionant a l'alça la cotització de l''or negre', en un moment molt complicat a Europa i els EUA, amb el preu del gas natural i l'electricitat pels núvols.
D'altra banda, continuen les negociacions a Washington per elevar el sostre del deute i evitar un tancament de Govern federal abans de l'18 d'octubre, cosa que tampoc agrada al mercat per la incertesa que comporta aquest procés.
Pel que fa a la macroeconomia, es publicaran les dades sobre l'activitat del sector serveis nord-americà al mes de setembre. El consens espera que el PMI serveis es mantingui en 54,4 i que l'ISM serveis baixi fins a 60 des de 61,7.
A nivell empresarial, Facebook és el principal protagonista. Després de la caiguda de més de sis hores de tots els seus serveis, també de les aplicacions com Instagram o WhatsApp, les seves accions van retallar el seu valor un 4,9%, xifra que en termes absoluts és una pèrdua de 47.300 milions de dòlars en capitalització borsària. Segons MarketWatch, l'aturada es va traduir en una reducció d'ingressos de 60 milions de dòlars, prenent com a referència els resultats de 2020. Aquest dimarts es recupera lleugerament gairebé un 1%.
D'altra banda, Johnson & Johnson ha presentat la seva sol·licitud a l'Administració d'Aliments i Medicaments (FDA, per les sigles en anglès) per a la aturización de l'ús d'emergència de la seva dosi de reforç en la vacuna contra el coronavirus. L'organisme ja havia programat una revisió de les dades de la companyia i de les aportades per Moderna.
En altres mercats, l'euro es deprecia un 0,19% i es canvia a 1,1599 dòlars, mentre que la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys arriba a l'1,50%. L'unça d'or cau un 0,56%, fins als 1.757 dòlars; i finalment, el bitcoin repunta un 1,54%, fins als 49.950 dòlars.