Wall Street rebota de manera moderada després de la important correcció de les dues primeres sessions de la setmana, en descomptar els inversors que la Reserva Federal (Fed) es planteja apujar els interessos més del que s'esperava el consens a la primera reunió del 2023, les conclusions de la qual es coneixeran l'1 de febrer.
- 42.840,26
- -
Les elevades pressions inflacionistes sobre els salaris, confirmades divendres passat a l'últim informe d'ocupació del novembre, han fet que la Fed contempli continuar pujant els tipus d'interès a un ritme de 50 punts bàsics el febrer del 2023, en lloc de la pujada de 25 punts bàsics que havia descomptat el mercat.
Aquest reajustament a les previsions ha provocat una correcció que també té un component tècnic important, ja que l'S&P 500 s'ha girat clarament a la baixa després d'un rebot del 17% des dels mínims d'octubre, que l'havia portat just fins a la mitjana de 200 sessions (4.100-4.150 punts) i fins a la directriu baixista dibuixada des dels màxims històrics de principis d'any.
HI HAURA TEMPESTA A LES BORSES
Morgan Stanley ha donat per mort el rebot de les borses que ha tingut lloc des dels mínims anuals de mitjans d'octubre. Així ho ha confirmat el seu estrateg en cap, Mike Wilson, que va anticipar correctament el mercat baixista que es va iniciar a principis d'any i ha esdevingut una de les veus més respectades del mercat.
Tot i que reconeix que el mercat està llançant senyals positius i que el final del mercat baixista és a prop, espera "un nou mínim de l'S&P 500" al primer trimestre del 2023. "Fins i tot si esquivem una recessió, la ràtio de risc/recompensa per a les accions nord-americanes s'ha deteriorat de manera important, per la qual cosa som venedors novament", ha assenyalat Wilson.
L'S&P 500 ha baixat fins a nivells de 3.940 punts. "Si aquest nivell es perd, el mercat pot reprendre la tendència baixista" principal, ha assenyalat. Així, el seu consell és apostar per "bons i valors defensius" per "capejar la tempesta".
D'altra banda, el conseller delegat de Goldman Sachs, David Salomon, ha comentat que "hi ha una possibilitat molt, molt raonable" que els EUA caiguin en recessió el 2023.
ECONOMIA, EMPRESES I ALTRES MERCATS
A nivell econòmic, s'han publicat referències escasses, entre les quals destaquen la productivitat i els costos laborals del tercer trimestre. La productivitat de les companyies no agràries nord-americanes es va incrementar un 0,8% entre el juliol i el setembre, mig punt per sobre del que indicava l'estimació preliminar del 0,3%, segons les dades de l'Oficina d'Estadístiques Laborals.
Per la seva banda, els costos laborals es van incrementar al tercer trimestre un 2,4%, xifra inferior al que esperava el consens, que apuntava a una alça del 3,2%.
A més, el Banc del Canadà (BoC, per les sigles en anglès) ha pujat els tipus d'interès en 50 punts bàsics, fins al nivell del 4,25%. L'augment ha estat en línia amb els 50 punts bàsics que havia anticipat el consens. El banc central també ha anunciat que continua amb la política d'ajust quantitatiu.
A l'escena empresarial, segons el fabricant de component electrònics Murata Manufacturing, un dels principals proveïdors d'Apple, és molt probable que el gegant tecnològic redueixi encara més els seus plans de producció d'iPhone 14 als propers mesos a causa de la debilitat de la demanda.
En altres mercats, el petroli West Texas puja un 0,4% (74,64 dòlars); i el Brent, de referència a Europa, guanya un 0,7% (79,92 dòlars). A més, l'euro s'aprecia un 0,5% (1,0523 dòlars) i l'or repunta un 0,5% (1.791 dòlars). Per la seva banda, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys baixa fins al 3,46% i el bitcoin cedeix un 0,5% (16.881 dòlars).