Rebot moderat a Wall Street després del tancament lleugerament baixista de dijous. Tot i l'elevada volatilitat provocada per la guerra d'Ucraïna, els índexs novaiorquesos han aguantat de manera força sòlida, ja que acumulen pèrdues setmanals mitjanes de l'1%, sense comptar la sessió d'aquest divendres. A més, no han perdut el suport tècnic de curt termini, situat als mínims de febrer.
- 43.750,86
- -
Tot i això, la situació segueix marcada per la incertesa extrema provocada pel conflicte bèl·lic, que ha sorprès tots els experts. "L'acció de Putin és tan irracional que va més enllà del que va passar durant la Guerra Freda", ha comentat en una entrevista a BBC James Hershberg.
"No és clar com de desesperat se'n tornarà Putin. Perquè no admetrà la derrota, que seria una completa humiliació per a ell, així que és molt possible que intensifiqui la seva ofensiva", ha afegit aquest expert geopolític. L'última hora és que Rússia ha redoblat el seu atac contra les principals ciutats (excepte Kíiv), que provoca una catàstrofe humanitària a Mariúpol.
Alhora, les borses europees han augmentat de manera important els seus guanys després que Vladimir Putin hagi comentat que s'han produït "canvis positius" en les negociacions amb Ucraïna, segons ha publicat l'agència russa Interfax.
"Sobre el progrés actual de les negociacions amb Ucraïna que es duen a terme pràcticament diàriament, com m'han dit els nostres negociadors, s'han aconseguit alguns canvis positius", ha dit Putin. És la primera vegada que el dirigent rus fa una manifestació pública que permeti entreveure una solució al conflicte bèl·lic.
Podeu consultar aquí el directe especial de Bolsamanía sobre la guerra (en castellà).
INFLACIÓ I RESERVA FEDERAL
En un altre ordre de coses, els inversors segueixen analitzant què farà la Reserva Federal (Fed) dimecres que ve a la reunió de política monetària per contenir la inflació, que ja s'acosta al 8% als EUA (màxims de 40 anys).
"La incertesa més gran i l'actual impacte en els mercats financers per la guerra d'Ucraïna portaran la Fed a començar el seu cicle d'ajust amb un conservador augment de taxes de 25 punts bàsics al març. A més, la reducció del balanç hauria de començar a mitjans d'any”, afirmen des d'Oxford Economics.
El consens de mercat ja anticipa entre set i vuit pujades de tipus d'interès als EUA durant el 2022, cosa que elevaria el preu dels diners fins al 2%, enfront del 0% actual.
"ELS MERCATS ESTAN AL LÍMIT"
"La Fed està molt per darrere de la corba i els mercats estan al límit. La inflació pujarà més abans d'assolir el punt màxim i tornar a baixar. Veiem que l'entorn actual de més volatilitat durarà algun temps", assenyala John Leiper, director d'inversions a Titan Asset Management.
"Si podeu suportar les dràstiques oscil·lacions dels preus, seguim recomanant l'exposició a actius reals a totes les carteres d'inversió per protegir-se contra la inflació. Ens segueixen agradant les accions de productes bàsics i les accions que paguen dividends, dins d'una cartera diversificada múltiples classes d'actius”, afegeix aquest expert.
A nivell empresarial, el fabricant d'automòbils elèctrics Rivian registra fortes pèrdues després d'incomplir els pronòstics del consens amb els resultats.
D'altra banda continua l'èxode d'empreses nord-americanes de Rússia: des dels bancs Goldman Sachs i JP Morgan fins a Walt Disney, passant pel gegant automobilístic Stellantis. Se sumen a altres sortides que s'han produït durant els darrers dies com les de Coca-Cola, Starbucks o McDonald's.
ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS
El Nasdaq, que actua com a índex avançat de Wall Street, ens anticipa què pot passar amb la resta dels grans índexs nord-americans. "I aquest va pujar dimecres amb força a les portes de l'important suport que té als mínims de febrer als 13.065 punts", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"Mentre no tanqui per sota, podem deixar la porta oberta a la possibilitat que des d'aquí, amb el temps, ens construeixi algun tipus de figura de tornada. Però encara és aviat", afegeix aquest expert.
En altres mercats, el petroli West Texas avança un 1,03% (107,12 dòlars), mentre que el barril de Brent guanya un 1,16% (110,60 dòlars). Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,05% (1,0988 dòlars), mentre l'unça d'or baixa un 1,45% (1.971 dòlars). A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys baixa fins al 2%; i el bitcoin repunta un 0,12% (39.539 dòlars).