- 38,90
- 0,33%
L'IBEX 35 ha viscut aquest dimarts una jornada plena de batzegades, igual que la resta de borses europees, cosa que és un exemple del que porta amb si aquest mes d'octubre marcat, entre altres coses, per la situació entre Itàlia i la Unió Europea (UE). Això sí, al tancament, tot el Vell Continent s'ha tenyit de verd: el selectiu espanyol s'ha revalorat un 0,67%, fins als 9.260,5 punts.
D'aquesta manera, tot i que ha perdut els 9.300 punts, l'IBEX s'ha allunyat avui dels mínims anuals (que se situen als 9.111 punts), als quals es va acostar, però, aquest dilluns. La qüestió és si rebotarà un cop assolit aquest nivell -i complirà això que l'octubre és quan es fan els sòls de mercat i es reacciona a l'alça- o si el perdrà i es dirigirà dret a nivells de 8.800.
GUANYS A L’IBEX...
Amb tot, els guanys a l'índex espanyol han estat liderades per Siemens Gamesa (+2,54%), Inmobiliaria Colonial (+2,01%) i Arcelormittal (+2%). També destaquen les pujades dels bancs: CaixaBank (+1,95%) també ha estat un dels valors més alcistes després que Fitch elevés ahir a la tarda la seva valoració fins a 'BBB+', amb perspectiva 'estable'.
Per la seva banda, BBVA (+1,53%) i Santander (+0,99%) s'han vist beneficiats pel suport dels analistes d'HSBC, encara que hagi retallat els seus preus objectius (fins als 5,30 euros en el cas de l'entitat càntabra i fins als 6,90 en el cas del banc basc). Així mateix, Bankinter s'ha revalorat un 0,8% després que l'agència Moody's hagi millorat la seva perspectiva sobre l'entitat fins a 'positiva'.
Així mateix, Repsol ha pujat a prop d'un 1,3% després que els analistes de Kepler hagin elevat el seu preu objectiu fins als 20,5 euros. Ha acabat la sessió als 17,04 euros.
...I QUATRE VALORS EN VERMELL
No obstant, també hi ha hagut valors en negatiu aquest dimarts. En concret, les pèrdues han estat encapçalades per Indra (-1,34%) i Amadeus (-0,98%). Aquesta última s'ha vist perjudicada per un informe de Barclays al qual assenyala la "forta competència" de la companyia, encara que n’eleva igualment el preu objectiu fins als 65 euros. Les altres dues companyies més baixistes han estat DIA (-0,63%) i Grífols (-0,83%).
ANÀLISI TÈCNICA
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, explica que l'IBEX ha marcat aquest dimarts un mínim als 9.136 punts, "cosa que vol dir que pràcticament ha acariciat el suport que presenta en els mínims anuals, els 9.111 punts".
"I l'important és que des d'aquí l'IBEX ha recuperat posicions tancant a prop dels màxims del dia. Ens ha dibuixat el que sembla un 'martell' a nivells de suport. Figura que, a més, té més fiabilitat quan es produeix després d'un tram correctiu important, com és el cas. De fet, des dels màxims de finals de setembre l'IBEX ha retrocedit a prop del 6%. Per tant, ara tocaria rebotar", afegeix l'expert.
Això sí, Rodríguez recorda que "l’'ordre de prou pèrdues' per a qualsevol posició alcista que s'adopti en aquest moment ha d'estar col·locat per sota dels mínims anuals en preus de tancament". "No podem perdre de vista tampoc l'índex bancari europeu (SX7E) que per quarta vegada consecutiva a l'últim mes està respectant el suport que presenta en els mínims anuals (els 102 punts en números rodons). O el que és el mateix, qualsevol potencial recuperació de les borses europees passa per respectar sí o sí els mínims de setembre. Per sobre dels màxims de setembre (113,28) tindrem figura de volta al sector financer i per tant a les borses", conclou l'analista tècnic.
ITÀLIA I GUERRA COMERCIAL
Pel que fa al pla polític i macroeconòmic, la realitat és que el mercat està descomptant que la Comissió Europea (CE) no aprovarà els pressupostos italians que es presentaran oficialment el proper 15 d'octubre i sobre els quals s’ha de manifestar a finals de mes. La realitat també és que els màxims líders polítics italians no semblen tenir cap intenció de fer marxa enrere per molt que hagin fet veure que revisarien els objectius de dèficit per al 2020 i 2021, cosa que, d'altra banda, resultaria insuficient.
"Els mercats segueixen centrant-se en Itàlia, on el rendiment dels bons segueix pujant. L'evolució del mercat de renda fixa dels Estats Units i el recent augment de la rendibilitat dels bons en aquest país segueixen sent també temes d'interès. Un altre aspecte clau als mercats són els signes renovats de les tenses relacions entre la Xina i els EUA", assenyalen els experts de Danske Bank al seu informe diari.
El secretari d'Estat nord-americà, Michael Pompeo, ha viatjat a la Xina i la visita ha posat de manifest les tensions entre els dos països, ja que Pompeo sembla haver rebut, segons els mitjans, una "reprimenda" per part del ministre d'Afers Exteriors de la Xina . El propòsit del viatge era decidir una data per a una futura cimera entre Donald Trump i Kim Jong-un, que ara sembla incerta. Un altre signe de les tenses relacions entre els dos països és que, segons Bloomberg, el Departament del Tresor dels Estats Units està contemplant la possibilitat d'assenyalar la Xina com a manipulador de divises en un informe que es publicarà la setmana que ve després de la recent forta depreciació del iuan.
D'altra banda, cal subratllar que l'FMI ha publicat una nova avaluació de l'economia mundial, en què ha reduït lleugerament la seva estimació de previsions de creixement econòmic mundial tant per 2018 com per 2019. L'FMI veu ara un creixement global del 3,7% per a tots dos anys, per sota del 3,9% de l'abril.