• Bancos, constructoras, eléctricas y concesionarias estarían entre las que podrían tener más impacto
  • La política local también influye, como el recorte en la operación Chamartín a Grupo San José y BBVA
20d-bolsaelecciones

La incertesa política ha deixat de ser puntual, ja que des que va arrencar la campanya electoral abans del 20 de desembre, fins a almenys el 26 de juny, quan es repetiran les eleccions generals, els inversors no saben a quin escenari polític atenir-se, la qual cosa afecta a la cotització de les accions espanyoles.

Aquests dubtes es produeixen independentment del Govern que es formi (si és que aquesta vegada el Congrés vota a favor d'alguna investidura) i de quina combinació seria més o menys convenient per a cada sector. "La inversió (entesa en un sentit ampli i incloent borsa, deute, mercat immobiliari…) precisa d'un marc estable per saber amb quines cartes juga", opina Victoria Torre, directora de Continguts, Productes i Serveis de Self Bank.


"Els inversors necessiten saber si la nova política seguirà la línia de reformes empresa pel govern de Mariano Rajoy a la llum de les exigències de Brussel·les, si hi haurà canvis en les lleis o què succeirà en determinats sectors regulats", afegeix Victoria Torre.


L'analista de Self Bank recorda que més del 50% del deute i més del 40% de la capitalització de la borsa espanyola estan en mans estrangeres. "Un escenari d'incertesa política perllongat seria una invitació en tota regla perquè els inversors forans s’ho pensin dues vegades abans de destinar els seus diners a projectes al nostre país", afegeix.


SECTORS A VIGILAR


En aquest sentit, cal tenir en compte que els sectors més regulats "podrien sofrir pels canvis que podria introduir un nou Govern". Així, cal vigilar allò que succeeixi amb els bancs, les immobiliàries, les elèctriques i empreses concessionàries que "podrien veure paralitzades l'adjudicació o l'ampliació de contractes", explica Torre.


En plena precampanya electoral, Bolsas y Mercados Españoles (BME) va llançar els índexs sectorials de bancs, constructores i energia. L'IBEX-35 Bancs es va deixar un 11% entre el 25 de novembre i el 21 de desembre, un dia després que els espanyols acudissin a les urnes. En el mateix període, l'IBEX-35 Construcció va caure un 10%, i l'IBEX-35 Energia un 8%. En aquestes, amb prou feines, tres setmanes, l'IBEX va perdre un 8%.

contador