Bolsas_Mercados_Inversores

La marea global de «diner fàcil» que ha impulsat les valoracions de les borses en els últims anys ha arribat al seu punt més alt, adverteixen a BlackRock. El gegant de la gestió d'actius exposa les seves perspectives per a l’any que ve.

BlackRock Investment Institute desgrana la seva visió per als mercats per al 2016, exercici per al qual recomana als inversors «prestar molta més atenció al cicle empresarial, creditici i de valoracions en un moment en què l'impacte del cicle de política monetària s'està dissipant».

L'entitat recorda que les valoracions en general «ja no van barates» i que «els marges de beneficis empresarials es veuen pressionats a molts mercats». En aquest context, «esperem una pujada de preus escassa o nul·la en la renda fixa i lleugers guanys en la majoria dels mercats de renda variable el 2016».

No obstant això, no tot és negatiu, ja que BlackRock espera un repunt del creixement global. D’aquesta manera resumeix en sis claus les seves perspectives per al 2016:

1. MERCATS BORSARIS SENSE IMPULS

Segons BlackRock, aquest any la major part de les borses s'han quedat sense impuls perquè l'expansió d'indicadors com el PER (ràtio entre beneficis i preu de l'acció) i els dividends «han amagat pecats com l'estancament o el descens dels beneficis».

Amb vista a l’any que ve, «la pregunta és si els mercats poden sostenir-se per si mateixos, ara que les condicions financeres internacionals són lleugerament més restrictives. Si les empreses volen augmentar els seus beneficis, és vital que els ingressos tornin a créixer, especialment als mercats on les valoracions són elevades», apunta Russ Koesterich, director global d'estratègia d'inversió del BlackRock Investment Institute.

Els efectes de les fluctuacions del dòlar nord-americà i els preus del petroli seran dues variables que caldrà vigilar molt de prop, adverteix l'expert.

2. VOLATILITAT

La volatilitat ha disminuït «des dels màxims que es van marcar durant l'onada de vendes massives a les borses mundials». No obstant això, «podria augmentar de nou», afegeix Koesterich, que recomana: «L'exposició a empreses de qualitat, com ara empreses consolidades de tecnologia i salut, ha demostrat ser un contrapès eficaç en períodes de més vulnerabilitat».

3. CICLE DE CREIXEMENT DELS EUA

«De l'economia nord-americana en depenen moltes coses el 2015», assenyalen a l'entitat. «Encara que les estimacions de consens respecte al creixement nord-americà per al 2016 s'han revisat gradualment a la baixa, creiem que el cicle de creixement encara té recorregut», afirma Koesterich, malgrat que dóna per fet que s’ha acabat l'època de tipus en mínims històrics, entre el 0% i el 0,25%, per part de la Reserva Federal (Fed, per les sigles en anglès).

4. L'AUSTERITAT REMET A EUROPA

«Esperem que l'impuls reformista passi a un segon pla i el 2016 deixi lloc als controls fronterers i a les qüestions relacionades amb la seguretat. Considerem que es produirà un impuls modest del creixement el 2016 a mesura que els governs redueixin les seves polítiques d'austeritat i augmentin la seva despesa pública, no només en seguretat», indica Ewen Cameron Watt, director global d'estratègia d'inversió de BlackRock.

5. JAPÓ

El Banc del Japó podria veure's obligat a adoptar noves mesures d'expansió quantitativa i el Govern podria haver d’elevar la despesa, «ara que l'economia japonesa torna a flirtejar amb la deflació. En tots dos casos, l'efecte per als beneficis empresarials seria positiu», indiquen a BlackRock. Cameron Watt destaca que «un aspecte important és que el sector empresarial japonès està començant a parar esment als drets dels accionistes, la qual cosa té com a resultat més pagaments de dividends i recompres d'accions».

6. ATERRATGE SUAU A LA XINA

BlackRock preveu un aterratge suau per a l'economia de la Xina, cosa que aquest any ha preocupat molt els mercats. De fet, a la gestora creuen que si no s'aconsegueix l'objectiu de creixement del 6,5% del Govern de la Xina per al seu pla quinquennal actual «no seria cap tragèdia».

«On més es deixen sentir els efectes dels canvis econòmics de la Xina és al món emergent, ja que l'auge dels emergents i el comerç han depès enormement de la demanda xinesa», afirma Cameron Watt. «Els països emergents que depenen de la demanda xinesa i els exportadors de matèries primeres com Austràlia s'enfronten a un doble perill, ja que el creixement xinès s’ha continuat contraient més i més ràpid del previst, i la composició del creixement ha canviat ràpidament, des de la demanda de recursos naturals fins a la demanda de béns de consum, serveis i productes làctics», afegeix.

contador