israel iran dron

Què han de fer els inversors en moments d'alta tensió geopolítica com l'actual? És la pregunta que es fan molts inversors després que l'Iran llancés aquest dimarts uns 180 míssils contra Israel, en una nova escalada bèl·lica a l'Orient Mitjà. En general, els analistes coincideixen que no és bo deixar-se emportar per la por, i que la incertesa pot crear bones oportunitats d'entrada a preus més atractius. Tot i que hi ha diferents matisos que convé tenir en compte a curt, mitjà i llarg termini.

"Ja sabem que la geoestratègia és la variable que pot aparèixer i desaparèixer sense avís. A això estarem subjectes durant anys (sí, anys) perquè les 2 guerres obertes són de desgast i a llarg termini", expliquen des de Bankinter.

"Amb això cal conviure i, ja que el fons de l'economia i del mercat (per sintetitzar, la resta del que realment importa) són bons i expansius, hem de comprar a la debilitat, en moments de confusió derivada d'alguna situació de especial tensió, com ara, com ahir quan vam tenir una caiguda 'per ensurt'. Almenys, no vendre i augmentar-ne més si un pot”, afegeixen.

Per part seva, els estrategs de JP Morgan comenten que l'atac de l'Iran "indica un risc més gran d'un conflicte regional més ampli que qualsevol altre que hàgim vist des dels atacs del 7 d'octubre per part de Hamàs".

I encara que consideren que "llevat que aquest conflicte s'ampliï per incloure països com l'Aràbia Saudita o els Emirats Àrabs Units directament, altres països fora de la regió i/o bloquegi l'Estret d'Ormuz, esperem que l'impacte en els mercats financers segueixi sent limitat".

"No obstant", conclouen, "aquest conflicte cada vegada més intens afegeix incertesa a altres qüestions geopolítiques clau: les eleccions nord-americanes, la cooperació de l'OPEP+ i la cooperació de l'OTAN en matèria de defensa a Ucraïna, per nomenar-ne algunes".

En aquest sentit, ha augmentat la possibilitat d'un 'accident' o un 'esdeveniment inesperat indesitjat' que pugui sorprendre els mercats i provocar un crac puntual.

Tot i això, des de Danske Bank afegeixen que "la reacció a l'atac de l'Iran va ser força limitada, i els preus del petroli fins i tot van revertir una part dels guanys anteriors. Això coincideix amb la nostra avaluació que el llindar de reacció del mercat davant un conflicte tan prolongat és molt alt”.

Naeem Aslam, director d'Inversions de Zaye Capital Markets, aconsella "vigilar el preu del petroli", perquè el repunt actual "no indica que el conflicte s'expandeixi significativament".

A parer seu, els operadors "no estan considerant actualment la possibilitat d'una guerra a gran escala amb l'Iran. En aquest escenari, els preus del petroli probablement es dispararien fàcilment cap a 100 dòlars".

Aslam recorda que "els bancs centrals mundials només han pogut reduir les taxes d'interès gràcies a l'estabilitat dels preus del petroli. Si comencen a pujar, no tindran cap altra opció que tornar a pujar les taxes d'interès" o, si més no, aturar el procés de baixades que ja han iniciat la Fed, el BCE i altres organismes monetaris.

Noticias relacionadas

contador