dl china peoples republic of china prc flag beijing shanghai country generic pb 20231031 0833
Sharecast / PublicDomainPictures via Pixabay

La borsa de la Xina ha tancat aquest dilluns amb pujades. En concret, l'índex CSI 300 ha pujat un 0,65% fins als 3.200,42 punts, i ha aconseguit revertir les pèrdues amb què ha iniciat el dia. Ho ha aconseguit malgrat que l'avenç del sector serveis s'ha suavitzat al gener.

L'enquesta privada Caixin ha mostrat que l'activitat del sector serveis de la Xina es va expandir per tretzè mes consecutiu al gener, però el creixement va ser lleugerament menor en comparació amb el del desembre.

L'índex de gestors de compres de serveis es va situar en 52,7, enfront del 52,9 del mes anterior. Segons Caixin, la causa ha estat la "notable atenuació en la taxa de creixement de les noves comandes" per al sector, tot i que també ha destacat que l'ocupació va augmentar lleugerament per segon mes consecutiu i que les empreses es van mostrar en general optimistes sobre les perspectives d'activitat dels serveis a 12 mesos.

El suport per al mercat xinès ha arribat de la mà del Banc Popular de la Xina (PBoC, per les sigles en anglès), i és que aquest dilluns ha entrat la decisió anunciada fa dues setmanes de reduir els requisits del coeficient de reserves per als bancs en 50 punts bàsics.

L'índex Hang Seng de Hong Kong ha acabat gairebé pla, després que l'activitat empresarial es contragués marginalment al gener, després de dos mesos d'expansió consecutius. I és que el PMI de Hong Kong es va situar en 49,9, enfront del 51,3 registrat al desembre, segons S&P Global.

Segons l'empresa, això es deu a la caiguda de la demanda de nous negocis al gener, encara que la producció va continuar expandint-se a mesura que les empreses treballaven a les seves comandes existents.

A la resta de mercats asiàtics, el vermell s'ha imposat majoritàriament per les pors d'uns tipus d'interès més alts durant més temps. I és que el president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, ha dit que el banc central probablement actuarà a un ritme considerablement més lent del que descompta el mercat a l'hora de retallar els tipus.

Així, el Kospi de Corea del Sud ha caigut un 0,73% i l'índex de petita capitalització Kosdaq s'ha deixat un 0,79%. A Austràlia, l'S&P/ASX 200 ha perdut un 0,95% per tancar als 7.625,9 punts, i ha retrocedit des del màxim històric que va marcar divendres.

Allà els inversors, que esperen amb avidesa la decisió sobre tipus d'interès del Banc de la Reserva d'Austràlia (RBA) que es coneixerà aquest dimarts, han conegut la dada del PMI serveis que elabora Judo Bank, que ha augmentat a 49,1 al gener, enfront del 47,1 al desembre. "Una estabilització de la demanda, recolzada per una caiguda menor dels negocis d'exportació, va fer que l'activitat de serveis disminuís a un ritme només marginal al gener", segons l'enquesta.

Per contra, el Nikkei 225 del Japó ha pujat un 0,54% per tancar als 36.354,16 punts, mentre que el Topix ha avançat un 0,67% fins als 2.556,71. L'índex d'activitat empresarial de serveis de l'au Jibun Bank ha pujat a 53,1 al gener des de 51,5 al desembre, mantenint-se en territori expansiu.

L'enquesta, que ha mostrat la taxa de creixement més alta des del setembre, revela que van augmentar les entrades de nous negocis i que la demanda internacional va augmentar per primer cop en cinc mesos.

Cal recordar que la Xina, Taiwan, Corea del Sud, Singapur i Hong Kong tindran una setmana de negociació curta davant la celebració de l'Any Nou Lunar.

Noticias relacionadas

contador