dl chinese yuan renminbi peoples bank of china beijing peoples republic of china prc currency cash pb
Sharecast / PublicDomainPictures via Pixabay

Les borses de la regió Àsia-Pacífic han registrat pujades aquest dilluns, i ho han fet després de conèixer una enquesta privada que apunta que l'activitat de les fàbriques de la Xina s'ha expandit al maig al ritme més ràpid en gairebé dos anys, en contrast amb la lectura oficial.

En concret, l'enquesta privada Caixin ha mostrat que el PMI manufacturer va pujar a 51,7 al maig des de 51,4 el mes anterior, xifra que representa el seu ritme més ràpid des del juny del 2022. Així mateix, la dada també ha estat més alta que el que esperava el consens d'analistes, que apuntaven a 51,5.

Cal recordar que divendres passat les dades oficials van mostrar que el sector manufacturer de la Xina es va contreure inesperadament al maig. Però, a més, l'enquesta de Caixin també ha apuntat que el sentiment entre els fabricants xinesos es va mantenir positiu al maig enmig d'esperances que la demanda del mercat pugui millorar, tant a nivell local com a l'estranger, per donar suport a una producció més gran aquest any.

Després de conèixer aquestes dades, l'índex Hang Seng de Hong Kong ha pujat un 2,15%, mentre que el CSI 300 de la Xina continental s'ha acabat pla.

Però no només a la Xina s'han conegut les dades del PMI. També a Corea del Sud, on l'activitat de les fàbriques també s'ha expandit al maig, en aquest cas al ritme més ràpid en gairebé tres anys. En concret, l'índex general de gerents de compres ha tornat al creixement, situant-se en 51,6 des del 49,4 d'abril, la dada més forta des del juliol del 2021.

"Després que els esforços de recuperació semblaven haver-se estancat recentment, el creixement es va disparar al maig a mesura que les condicions de demanda més sòlides, tant a nivell intern com extern, van impulsar el creixement de la producció al seu nivell més alt en gairebé tres anys", ha dit Joe Hayes, economista principal d'S&P Global Market Intelligence.

El Kospi de Corea del Sud ha guanyat un 1,74% per acabar als 2.682,52 punts, mentre que el Kosdaq, l'índex de petita capitalització, ha pujat un 0,56% fins als 844,72 punts.

I al Japó, el Nikkei 225 ha avançat un 1,13%, i ha acabat als 38.923,03 punts, mentre que el Topix ha afegit un 0,9% fins als 2.798,07. Ho han fet després de publicar-se l'enquesta del PMI manufacturer d'au Jibun Bank, que ha mostrat que les condicions del negoci van millorar al maig, situant-se la dada per sobre de la marca de 50 per primer cop en un any.

En concret, l'índex de gerents de compres s'ha situat al 50,4, enfront del 49,6 d'abril. "Els últims resultats del PMI per al Japó van revelar tendències encoratjadores a tota la indústria manufacturera, amb noves comandes i producció àmpliament estables i les empreses es mantenen optimistes sobre el proper any", ha apuntat Pollyanna De Lima, economista d'S&P Global.

Per la seva banda, a Austràlia l'S&P/ASX 200 ha sumat un 0,77% i ha tancat instal·lat als 7.761 punts després de conèixer també les xifres de l'activitat manufacturera. Segons l'enquesta privada de Judo Bank Austràlia s'ha situat a 49,7 al maig, enfront del 49,6 d'abril. Suposa el quart deteriorament mensual consecutiu en les condicions del sector manufacturer, però al ritme més suau registrat, i és que tant la producció com les noves comandes van disminuir a un ritme més lent.

"Els indicadors clau d'activitat del sector manufacturer van continuar millorant durant el maig, cosa que suggereix que el pitjor de la desacceleració manufacturera pot haver quedat enrere", ha ressaltat Matthew De Pasquale, economista de Judo Bank.

A més, els inversors de la regió també han estat molt pendents de l'Índia, on l'índex Nifty 50 i l'S&P BSE Sensex han pujat un 3% cadascun, ja que, en espera que s'acabi el recompte electoral, les enquestes a peu d'urna donen com a guanyador el primer ministre Narendra Modi i l'aliança liderada pel seu Partit Bharatiya Janata, que sumaria així el seu tercer mandat consecutiu al poder.

Noticias relacionadas

contador