dl china asia shopping street markets yuan renminbi pb
Sharecast / Andy Leung via Pixabay
37.723,91
  • 568,58
  • 1,53%

Les borses de la regió Àsia-Pacífic pugen aquest dilluns. Els mercats han arrencat el mes de juliol amb optimisme després de la dada d'activitat de les fàbriques xineses, que encara que hagi crescut a un ritme més lent, ha superat les expectatives del consens.

En concret, l'enquesta privada de Caixin/S&P Global mostra que l'índex de gestors de compres del sector manufacturer del país ha caigut a 50,5 el juny, des del 50,9 de maig, encara que la dada ha estat lleugerament superior a 50,2 esperat pels economistes. Cal recordar que l'Oficina Nacional d'Estadístiques de la Xina va informar la setmana passada que el PMI manufacturer oficial del país es va situar en 49,0 al juny, enfront del 48,8 de maig.

També s'ha conegut aquest dilluns l'activitat fabril de Corea del Sud, que es manté en contracció per dotzè mes consecutiu. Segons l'enquesta d'S&P Global, l'índex de gestors de compres del sector manufacturer del país ha caigut a 47,8 al juny, enfront del 48,4 de maig. L'última vegada que Corea del Sud va registrar una expansió va ser el juny del 2022, amb una lectura de 51,3.

I la producció de les fàbriques del sud-est asiàtic es mostra desigual enmig de la incertesa mundial. L'índex de directors de compres del sector manufacturer de S&P Global dels països ASEAN ha registrat una lleugera millora de les condicions del sector el juny, amb una lectura de 51, inferior a la de 51,1 de fa un mes.

"La regió segueix evolucionant favorablement tot i que l'auge posterior a la crisi econòmica està remetent", ha dit Maryam Baluch, Economista d'S&P Global Market Intelligence, afegint que la persistent incertesa econòmica mundial i les pujades de tipus "dibuixen a tot el món un camí ple de reptes".

El PMI manufacturer d'Indonèsia ha crescut fins a 52,5 el juny, des de 50,3 el maig, mentre que la producció manufacturera de Tailàndia també s'ha mantingut en territori d'expansió, amb una lectura del PMI de 53,2 el juny, un creixement alentit des de la lectura de 58,2 de fa un mes.

Al Vietnam, l'activitat de les seves fàbriques segueix en territori de contracció per quart mes consecutiu en 46,2, encara que lleugerament per sobre del 45,3 del mes anterior, i a les Filipines les empreses manufactureres han registrat un augment parcial de la producció en un context de menor expansió de les noves comandes, fet que suposa el menor creixement de la producció en 10 mesos. Així, la lectura del PMI s'ha situat a 50,9 el juny, per sota de la lectura anterior de 52,2.

D'altra banda, entre les dades macroeconòmiques de la regió, cal destacar també que ha augmentat la confiança empresarial al Japó al segon trimestre, segons l'enquesta trimestral Tankan del Banc del Japó. Així, l'índex general, que mesura l'estat d'ànim dels grans fabricants, s'ha situat al +5 el juny, repuntant des del +1 del primer trimestre, i també per sobre del +3 esperat pel consens.

L'índex de sentiment dels grans no fabricants ha pujat lleugerament a +23, des de +22 al març i ha assolit el nivell més alt des del juny del 2019.

Després de conèixer totes aquestes dades, les borses han pujat. Els mercats de la Xina continental han avançat, de manera que el Shanghai Composite ha guanyat un 1,28% i el Shenzhen Component, un 0,5%. L'índex Hang Seng de Hong Kong, per part seva, ha guanyat un 1,94% i el Hang Seng Tech, més d'un 3%.

El Nikkei 225 del Japó ha estat el que ha liderat els guanys a la regió en pujar un 1,7%, tancant en un nou màxim de 33 anys, als 33.753,33 punts. Per part seva, el Topix ha repuntat un 1,41% i ha acabat als 2.320,81 punts. El Kospi sud-coreà ha avançat un 1,49% fins als 2.602,47 punts i el Kosdaq ha guanyat un 2,42% fins als 889,29.

A Austràlia, l'S&P/ASX 200 ha guanyat un 0,59% fins als 7.246,1 punts, en espera de la decisió sobre els tipus d'interès que prendrà aquest dimarts el Banc de la Reserva d'Austràlia. El consens espera que el banc central pugi el tipus d'interès en 25 punts bàsics més, fins al 4,35%.

contador