• Des dels atemptats de l'11 de setembre de 2001, fins a la fallida de Lehman Brothers el mateix mes el 2008, aquest mes està marcat en vermell pels inversors
  • En els últims quinze anys, l'IBEX-35 ha perdut una mitjana del -0,6% durant aquest mes
bolsa inversores panico black monday

Alguns podran dir que la borsa té comportaments totalment aleatoris, que només és qüestió de sort, però la veritat és que hi ha pautes que se succeeixen al llarg dels anys. Una d'elles és que setembre es destapa com el pitjor mes per invertir. Si s'analitzen les dades de l'índex S&P500 des de 1928, s'observa com aquest mes és el pitjor de tots, amb una caiguda mitjana de l'-1,1%.

  • 43.750,86
  • -
  • 11.657,10
  • 1,15%
  • 6.605,75
  • -

Des dels atemptats de l'11 de setembre de 2001, fins a la fallida de Lehman Brothers en 2008, aquest mes està marcat en vermell pels inversors. Encara que aquests són potser els dos esdeveniments més destacats per a la història de la borsa, setembre s'ha caracteritzat per no ser el millor mes per invertir. Algunes teories defensen que després de la tornada de les vacances, els operadors de mercat decideixen tancar les seves posicions en negatiu per afrontar el final d'any, la qual cosa fa caure a les borses. Unes altres, que és simplement casualitat, però la veritat és que les dades no menteixen.

En els últims quinze anys, l'IBEX-35 ha perdut una mitjana del -0,6% durant aquest mes

En els últims quinze anys, l'IBEX-35 ha perdut una mitjana del -0,6% durant aquest mes, malgrat haver acabat en negatiu només en sis ocasions. En el cas de l'índex Dow Jones dels EUA, la rendibilitat mitjana ha estat de l'-1,1%, mentre que en el S&P500 és de l'-1,9%. Aquesta dada contrasta amb la resta de mesos, que presenten un rendiment mitjà positiu, a excepció de febrer, maig i el mateix setembre. En el costat oposat es troba juliol. Aquest mes és el que millor acompliment ofereix en els últims 88 anys, que presenta una rendibilitat mitjana de l'1,4%.

DE NOU ELS BANQUERS CENTRALS

Venint d'un dels mesos d'agost amb menys volatilitat dels últims anys, on la mitjana de l'índex VIX s'ha limitat fins als 12,5 punts, i amb un volum de negociació més baix de l'habitual, es prepara el terreny perquè els inversors hagin, almenys, de revisar les seves carteres al setembre. La propera reunió de la Reserva Federal dels EUA (Fed), on es podria decidir si finalment s'apugen els tipus d'interès, el fa un mes clau per al futur de les borses en el que resta d'any.

Janet Yellen, i el seu vicepresident, Stanley Fisher, han preparat el terreny per apujar els tipus en els pròxims mesos

Durant aquest últim mes d'agost, els membres de la Fed no han parat de fer declaracions. Especialment ho han fet al recer del simposi de Jackson Hole, en el qual la seva presidenta, Janet Yellen, i el seu vicepresident, Stanley Fisher, han preparat el terreny per apujar els tipus en els propers mesos. Alguns, com el banc Goldman Sachs, fins i tot creuen que podria elevar-los aquest mateix setembre.

A finals de 2015, el pla era apujar els tipus d'interès quatre vegades durant 2016. Però febrer els plans van canviar a dos repunts. Arriba setembre i els tipus d'interès estan on els van deixar al desembre de 2015, en el 0,25-0,5%. Després d'observar una caiguda de la borsa del 13% entre els mesos de desembre i febrer, la Fed haurà de valorar si uns índexs en màxims històrics aguantaran, o si en canvi cauran amb el tall del subministrament monetari.

D'altra banda, el Banc Central Europeu (BCE) es reuneix el 8 de setembre, mentre que el Banc del Japó (BOJ) farà el mateix el 21 de setembre. Malgrat que els analistes coincideixen que el BCE no mourà fitxa fins a saber el que fa la Reserva Federal, i sabent el poc marge que té en la seva política monetària el BOJ, tractant-se de setembre, potser el millor sigui caminar amb peus de plom.

contador