- El nou president de la Fed aposta per les tres pujades de tipus previstes en el guió del banc central
- Assegura que el cicle de pujades dels interessos continuarà sent "gradual"
Augmenten les caigudes de manera significativa en tota Europa. Retallades de l'1% a les principals places (Cac i Dax) i descensos també de l'1% per a l'Ibex. El selectiu espanyol cotitza en els 9.530 punts i amenaça de trencar el suport que té en els 9.500 punts. Per sota, no tindria fre fins als 9.400 i, després, fins als 9.250 punts. Tot això, després que el president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, anunciés la primera pujada de tipus de l'any aquest dimecres i allunyés els temors a quatre pujades de tipus en 2018. També, després de publicar-se unes dades a Europa (PMIs i IFO) pitjors del previst, i enmig de les especulacions que apunten al fet que Donald Trump podria aprovar avui mateix el paquet d'aranzels (de 60.000 milions de dòlars) a la Xina.
- 11.711,80
- 0,47%
Wall Street va tancar la passada jornada amb lleus descensos del 0,2% de mitjana i Europa cau aquest dijous bastant més a pesar que el mateix Powell va dir que la Fed busca "el terme mitjà". "L'enfocament cautelós de Yellen segueix viu", assegura Ranko Berich, responsable d'anàlisi de Monex Europe. "La Fed ha d'evitar qualsevol cosa que pugui afectar els mercats financers o a l'acompliment econòmic", exposen des de Berenberg Capital Markets.
"L'enfocament cautelós de Yellen segueix viu", assegura Ranko Berich, responsable d'anàlisi de Monex Europe
I, una vegada 'superada' la Fed, arriba el Banc d'Anglaterra, que avui ha celebrat reunió de tipus i no ha anunciat, tal com s'esperava, canvis (els tipus es mantenen en el 0,5%). "Avui és el dia del Banc d'Anglaterra i, encara que no s'esperen canvis en la política, les dades de salaris i desocupació que es van conèixer aquest dimecres han canviat el càlcul sobre un possible moviment dels tipus a Regne Unit en la reunió de maig, quan obtinguem el proper informe d'inflació. Per llavors, la bretxa entre els salaris i la inflació general ben podria haver-se reduït encara més i seria una finestra ideal perquè el banc central pugi els tipus en altres 25 punts bàsics", assenyalava Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Capital Markets a Londres, en el seu informe de primera hora.
D'altra banda, les tecnològiques segueixen en el punt de mira després de l'escàndol de Facebook. Mark Zuckerberg ha admès errors i ha promès més seguretat després del robatori de milers de dades. La companyia s'enfronta a multes billonaries. A més, la Unió Europea (UE) ha anunciat que està buscant implementar una nova política fiscal dissenyada per imposar un impost sobre els ingressos en lloc dels beneficis. L'impost afectaria les empreses amb una facturació de més de 750 milions de dòlars i seria del 3%; està dirigit principalment a les companyies de mitjans socials nord-americans, entre les quals es trobaria la propi Facebook.
"El moment (d'anunciar aquest impost) és especialment notable donades les actuals tensions entre els Estats Units i la Unió Europea pel que fa al comerç i augmentaria encara més aquestes tensions. També és una forma extraordinàriament crua i maldestra d'abordar el problema quan la resposta està, en gran manera, en mans de la UE. Si la UE tingués una política tributària harmonitzada, les companyies nord-americanes no podrien canviar els seus guanys" en funció de tributar en un país o un altre, apunta Hewson.
Pel que fa a l'aspecte tècnic de l'Ibex, les caigudes d'ahir i d'avui dijous li acosten encara més al suport clau dels 9.500 punts. L'expert de 'Bolsamanía', José María Rodríguez, adverteix que "segueix mostrant-se molt feble". Mentre que la resta de borses estan lluny de suports, l'Ibex està 'a un sospir'.
Finalment, quant a aquestes dades macro que han sortit pitjor del previst, l'economia de la Zona Euro s'ha frenat al març i avança al ritme més feble des d'inicis de 2017. L'IFO alemany de març, per la seva banda, cau davant l'amenaça proteccionista.