dl jerome powell generic 20240326 4
Sharecast / public domain image

El president de la Reserva Federal, Jerome Powell, ha aclarit els pocs dubtes que quedaven en assegurar, durant la seva intervenció a Jackson Hole, que "ha arribat el moment" de retallar els tipus d'interès, encara que no ha aclarit de quin magnitud seran les retallades ni quantes se'n produiran.

"Ha arribat el moment d'ajustar la política. La direcció que cal seguir és clara, i el moment i el ritme de les retallades de taxes dependran de les dades que s'obtinguin, l'evolució de les perspectives i l'equilibri de riscos", ha destacat.

Powell ha assegurat que el banc central nord-americà farà tot el possible per "recolzar un mercat laboral fort" a mesura que avança "cap a l'estabilitat de preus".

"Amb una reducció adequada de la restricció política, hi ha bones raons per pensar que l'economia tornarà a una inflació del 2% mantenint alhora un mercat laboral fort. El nivell actual de la nostra taxa de política ens dona un ampli marge per respondre a qualsevol risc que puguem enfrontar, incloent-hi el risc d'un afebliment més gran no desitjat de les condicions del mercat laboral", ha afegit.

Segons les paraules, l'economia nord-americana "segueix creixent a un ritme sòlid", tot i que "les dades d'inflació i del mercat laboral mostren una situació en evolució".

"Els riscos a l'alça per a la inflació han disminuït. I els riscos a la baixa per a l'ocupació han augmentat. Com vam destacar a la nostra última declaració del FOMC, estem atents als riscos per a les dues parts del nostre doble mandat", ha indicat.

Les dades conegudes durant les últimes setmanes van fer saltar les alarmes sobre la situació del mercat laboral, tot i que el president de la Fed considera que les seves condicions "són ara menys estrictes que just abans de la pandèmia el 2019, un any en què la inflació va estar per sota del 2%”.

"Sembla poc probable que el mercat laboral sigui una font d'elevades pressions inflacionàries a curt termini. No busquem ni donem la benvinguda a un refredament més gran de les condicions del mercat laboral", ha indicat.

Pel que fa a la inflació, ha assenyalat que la política monetària de la Fed "va ajudar a restablir l'equilibri entre l'oferta i la demanda agregades, alleujant les pressions inflacionàries i garantint que les expectatives d'inflació es mantinguessin ben ancorades".

"La inflació ara està molt més a prop del nostre objectiu, ja que els preus han augmentat un 2,5% als darrers 12 mesos. Després d'una pausa a principis d'aquest any, s'ha reprès el progrés cap al nostre objectiu del 2%. Ha augmentat la meva confiança que la inflació està en una trajectòria sostenible de tornada al 2%”, ha manifestat.

contador