biden xi
© Alberto Sánchez

Wall Street comença la setmana amb caigudes moderades després dels fortíssims guanys de la setmana passada, mentre els inversors centren la seva atenció en la cimera del G20, que se celebra des d'aquest dilluns a Indonèsia.

  • 43.324,71
  • -

El governador de la Reserva Federal (Fed), Christopher Waller, ha assenyalat que el banc central encara té “un camí per recórrer” abans que es plantegin abaixar els tipus d'interès. “Els tipus continuaran pujant durant un temps fins que vegem que la inflació s'acosta al nostre objectiu. Això no acabarà a la propera reunió o la següent”, ha assenyalat en una conferència organitzada per UBS a Sidney.

Els forts guanys de les últimes sessions, sobretot al sector tecnològic, van ser motivats per una dada d'inflació als Estats Units que es va situar per sota del que s'esperava, cosa que va augmentar l'esperança del mercat que el final de les pujades de tipus de la Fed estiguin cada cop més a prop, malgrat que encara no han conclòs.

"És bo, per fi, que hàgim vist algunes proves que la inflació comença a baixar", ha apuntat Waller, que, no obstant, creu que "necessitarem veure una ratxa continuada d'aquest tipus de comportament en la inflació que comença a baixar lentament abans que realment comencem a pensar a frenar”.

CIMERA DEL G20

A nivell geopolític, la setmana arrenca amb la cimera del G20 a Indonèsia i amb la trobada que han mantingut Joe Biden i Xi Jinping, la primera des que el president nord-americà va arribar a la presidència.

Durant la reunió de tres hores, el mandatari nord-americà ha mostrat al seu homòleg xinès l'objecció del país nord-americà a les "accions coercitives i cada cop més agressives de la Xina cap a Taiwan", les "pràctiques econòmiques no comercials" de Pequín i les pràctiques a "Xinjiang, Tibet i Hong Kong, i els drets humans en general". A la trobada també han parlat dels esforços diplomàtics que s'estan realitzant per aconseguir que Rússia i Ucraïna comencin a negociar una treva.

Tot i que no s'esperen titulars destacats, qualsevol avenç que s'aconsegueixi sobre el conflicte armat seria molt ben rebut pel mercat. De moment, totes dues potències han assenyalat la necessitat de cooperar per contribuir al desenvolupament mundial.

En paral·lel, la Xina ha anunciat nou pla per donar suport al sector immobiliari que ha estat molt ben rebut pels inversors. Això se suma a una retirada progressiva per part de les autoritats xineses de la seva política de 'tolerància zero' contra la Covid.

A més, durant el cap de setmana els demòcrates van aconseguir l'escó necessari als Estats Units per mantenir el control del Senat. Un bon resultat per a Joe Biden, que el reforça de cara a la segona part del mandat.

N'HEM VIST EL SÒL?

Ningú pot afirmar amb rotunditat si ja hem vist el sòl a Wall Street, però el cert és que les probabilitats d'haver-lo vist, almenys a curt termini, han augmentat de manera considerable. És cert, encara és aviat per donar per enterrada la 'enganxosa' inflació que s'ha instal·lat a l'economia nord-americana, i caldrà esperar la dada de novembre per comprovar l'evolució dels preus.

Però, com diuen els experts del banc suís Julius Baer, ​​"la xifra d'inflació millor del que s'esperava alleuja la pressió sobre la Fed per complir amb el seu agressiu camí d'augments de tipus. Tot i els riscos d'una recessió als EUA al proper any, seguim veient una bona configuració per a un repunt de final d'any” als mercats.

EMPRESES

Aquesta setmana es concentren gran nombre de resultats del sector de la distribució al detall als EUA, amb empreses com Home Depot, Lowe's, Walmart, Target i Macy's. "Serà molt interessant atendre el que diguin els seus gestors sobre el que esperen de la imminent campanya de compres nadalenques, on totes elles es juguen gran part dels seus resultats anuals. El que diguin, a més, serà en gran mesura extrapolable a moltes altres companyies i sectors d'activitat", destaquen els experts de Link Securities.

ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS

Per anàlisi tècnica, “sembla molt probable que puguem acabar veient una extensió dels guanys al Dow Jones fins al nivell dels 34.281 punts. El seu comportament en aquest nivell de preus és molt important. Si aconsegueix superar-los, és molt probable que puguem acabar veient un canvi de tendència i fins i tot una tornada als màxims històrics del començament d'any que va dibuixar al voltant dels 37.000 punts”, explica César Nuez, analista de Bolsamanía.

En altres mercats, el petroli West Texas cau un 1,48% (87,65 dòlars); i el Brent, de referència a Europa, cedeix un 1,22% (94,80 dòlars). L'euro es deprecia un 0,36% (1,0313 dòlars) i l'or baixa un 0,14% (1.767 dòlars). A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 3,863% i el bitcoin puja un 0,35% (16.561 dòlars), mentre continua l'escàndol pel col·lapse de l'operador de criptomonedes FTX.

Noticias relacionadas

contador