photo d archives le premier ministre israelien benjamin netanyahu lors d une reunion du gouvernement a jerusalem 20231007224729

Wall Street cotitza amb pèrdues moderades aquest dilluns, després de la guerra que ha esclatat aquest cap de setmana entre Israel i Palestina, i està acaparant tota l'atenció del mercat. Recordem que els índexs nord-americans van rebotar divendres passat, després de les fortes dades de treball publicades als EUA, però la política monetària ha passat a un segon pla a curt termini.

  • 39.298,71
  • -

Pel que fa al conflicte a l'Orient Mitjà, el més rellevant és que The Wall Street Journal ha publicat que l'Iran ha ajudat a preparar l'atac de Hamàs a Israel durant les últimes setmanes; i que "el Cos de la Guàrdia Revolucionària Islàmica iraniana va donar el vistiplau definitiu dilluns passat a Beirut".

Això és molt rellevant, ja que la possible internacionalització d'aquest conflicte pot ser un cigne negre que no està descomptat pels mercats i que pot tenir moltes repercussions en el futur.

De moment, el preu del petroli i de l'or rebota, el dòlar s'enforteix i les borses cauen, ja que els inversors redueixen la gana pel risc a curt termini, en espera de com evolucioni la situació durant els propers dies.

El petroli West Texas rebota un 3% (85,29 dòlars) i el Brent avança un 2,7% (86,89 dòlars). Per part seva, l'euro es deprecia un 0,47% (1,0523 dòlars), i l'unça d'or guanya un 0,9% (1.862 dòlars).

A més, el Banc d'Israel ha llançat un programa de 45.000 milions de dòlars per recolzar la seva divisa, el xéquel, que es deprecia amb força.

El mercat de bons als EUA continua tancat per la festa del Columbus Day i el bitcoin baixa un 0,53% (27.758 dòlars).

SECTORS MÉS AFECTATS

Entre els sectors més afectats pel conflicte bèl·lic, les accions de companyies associades al sector de Defensa, com ara Lockheed Martin, Northrop Grumman o RTX, estan registrant forts guanys.

A més, les companyies petrolieres, com Chevron o Exxon Mobil, avancen posicions. Per contra, el sector d'aerolínies, amb Delta Airlines al capdavant, lidera les pèrdues.

DADA D'INFLACIÓ I RESULTATS

Tot i que la guerra a Israel centra tota l'atenció, durant la setmana es publicaran referències importants. La més destacada serà la dada d'inflació del setembre als Estats Units, que es publicarà dijous.

D'altra banda, a final de setmana comença la temporada de resultats als Estats Units, amb especial rellevància divendres pels comptes de JP Morgan, Citigroup i Wells Fargo.

VALORACIÓ DELS ESDEVENIMENTS

"Si es demostra la participació directa o indirecta de l'Iran a l'atac perpetrat per Hamàs, podria comportar noves sancions contra aquest país, tensionant encara més els mercats de cru, i dificultant la lluita contra la inflació dels bancs centrals", expliquen els experts de Link Securities.

Per part seva, els estrategs de Bankinter afirmen que "la situació suposa un esdeveniment geopolític de primer ordre, però, de moment, de segon ordre per al mercat".

Segons la seva opinió, tot "dependrà de com evolucionin els propers dies/setmanes. Potencialment tot això pot canviar el biaix de la nostra estratègia, encara que de moment ens mantenim a l'espera de veure com es desenvolupa i fins a quin nivell escala" el conflicte.

Noticias relacionadas

contador