Wall Street cotitza amb pèrdues aquest dimarts després del signe mixt de dilluns, en una sessió durant la qual el rendiment dels bons del Tresor a 10 anys va superar el 4,7%, el nivell més alt des de l'octubre del 2007. Els missatges 'hawkish' llançats per diversos membres de la Reserva Federal (Fed), anticipant més pujades de tipus; i les declaracions de Jamie Dimon, president i conseller delegat de JP Morgan, que va reiterar que no descartava taxes al 7%, va impulsar el mercat de deute.
- 21.289,15
- 0,85%
"Els rendiments dels bons del Tresor dels EUA van augmentar bruscament durant el dia, cosa que va contribuir a actuar com un llast per al mercat de valors, i l'extrem llarg de la corba va augmentar molt més a mesura que els mercats descomptaven la perspectiva d'almenys una pujada més de tipus de la Reserva Federal, així com la perspectiva que els tipus probablement es mantinguin als nivells actuals durant un temps", explica Michael Hewson, analista en cap de mercat de CMC Markets UK.
Per a Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, l'alleujament que va arribar amb la notícia que s'havia evitat temporalment un possible tancament del Govern va durar poc, ja que des de la Fed es van continuar mostrant "agressius".
"Michelle Bowman, de la Reserva Federal, va dir que podrien caldre diverses pujades més dels tipus d'interès per controlar la inflació, mentre que Micheal Barr va repetir que els tipus probablement siguin prou restrictius, però haurien de romandre alts durant més temps. Paraules prou dures que, combinades amb un conjunt de dades del PMI manufacturer que encara es contrauen, però que van ser millors del que s'esperava, van justificar la pressió positiva sobre els bons sobirans nord-americans”, afirma l'experta.
A més, la presidenta de la Fed de Cleveland, Loretta Mester, també ha assenyalat que el banc central nord-americà probablement haurà de pujar els tipus una vegada més aquest any i després mantenir-los a nivells més alts durant algun temps per aconseguir que la inflació torni al seu objectiu del 2%.
"La incertesa política dels Estats Units i un possible tancament del Govern abans de final d'any, així com una eventual rebaixa de la qualificació creditícia del país probablement afegeixen una pressió baixista addicional sobre els títols nord-americans a llarg termini", afegeix Ozkardeskaya.
MERCAT LABORAL
El rumb de la política monetària de la Fed estarà determinat per l'evolució de dades d'inflació i del mercat laboral.
En aquest sentit, i al pla econòmic, durant aquesta jornada, els inversors estan atents a la publicació de l'enquesta d'ofertes de treball i rotació laboral JOLTS d'agost, per a la qual s'espera que se situï en 8,8 milions vacants, sense canvis des del juliol, ja que el mercat laboral nord-americà continua mostrant la seva capacitat de recuperació.
Durant les properes sessions, el mercat laboral continuarà sent el protagonista. Dimecres, es coneixerà la dada de feina privada que elabora la consultora ADP; dijous, serà el torn de les peticions setmanals de desocupació i divendres l'informe d'ocupació oficial del setembre.
EMPRESES I ALTRES MERCATS
Al pla empresarial, Meta, la matriu de Facebook, Instagram i WhatsApp, ha plantejat als reguladors europeus cobrar 13 euros al mes per Instagram als usuaris que vulguin navegar per la plataforma sense publicitat, encara que aquells que acceptin anuncis personalitzats podran continuar gaudint de l'aplicació gratuïta.
Amb aquesta proposta, la companyia fundada i dirigida per Mark Zuckerberg intenta eludir les normes de la Unió Europea sobre anuncis personalitzats sense el consentiment exprés dels usuaris.
En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 0,10% (88,75 dòlars) i el Brent perd un 0,11% (90,59 dòlars). Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,08% (1,0483 dòlars), i l'unça d'or es deixa un 0,15% (1.844 dòlars).
A més, la rendibilitat del bo americà a 10 anys es dispara fins al 4,745% i el bitcoin cau un 0,86% (27.627 dòlars).