Wall Street cotitza amb pèrdues aquest divendres després de les caigudes destacades de dijous, després que els inversors descomptessin un informe d'índex de preus de producció més fort del que s'esperava. La resistència que mostra la inflació pesa sobre l'ànim a curt termini, així com el temor a una Reserva Federal (Fed) més agressiva. Sobretot després dels forts guanys acumulats pels índexs novaiorquesos des de principis d'any.
- 21.323,39
- 0,16%
Al còmput setmanal, i a falta de la sessió d'avui, els principals índexs del parquet novaiorquès registren signe mixt. El Dow Jones ha baixat un 0,51% i l'S&P 500 es mostra pla, mentre que el Nasdaq ha pujat un 1,18% i es dirigeix cap a la sisena setmana de guanys.
L'IPC del gener conegut dimarts passat i l'índex de preus a la producció de dijous han sorprès el mercat en mostrar que, tot i que la inflació s'està moderant, és més enganxosa i elevada del que s'esperava.
Aquestes dades, unides a les declaracions de Loretta Mester, presidenta de la Fed de Cleveland, i James Bullard, president de la Fed de Saint Louis, apostant per pujades dels tipus d'interès de 50 punts bàsics han tornat a despertar la preocupació del mercat que la Fed aposti per alces més altes del que s'anticipava.
Mester ha dit que veia "arguments econòmics convincents" per a una pujada de 50 punts bàsics a la passada reunió de la Fed del 31 de gener i 1 de febrer, i Bullard ha assenyalat que recolzaria una pujada de 50 punts bàsics al març si pogués votar. Els dos han apuntat que els responsables polítics han d'estar oberts a pujades més grans de tipus en el futur si les condicions econòmiques ho justifiquen.
"Afortunadament, per als optimistes de les accions, tant Mester com Bullard no voten aquest any. Però la seva condició de no votants no va fer que els seus comentaris sonessin menys aterridors. Com a resultat, les probabilitats d'una pujada de 50 punts bàsics a la reunió del FOMC de març se situen ara al voltant del 18%, mentre que aquesta probabilitat rondava el 9% al començament d'aquesta setmana”, comenta Ipek Ozkardeskaya, analista de Swissquote Bank.
Per Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets "les actes de la Fed de la setmana que ve podrien donar una mica més de llum sobre aquesta línia de pensament, però els seus comentaris (de Mester i Bullard) també plantegen la qüestió que, fins i tot si no hi havia un argument convincent per a un moviment de 50 punts bàsics en aquell moment, sens dubte les dades des de llavors suggereixen que hi podria haver un argument més fort per a un moviment de 50 punts bàsics al març”.
CLAUS DE LA JORNADA
Durant la jornada, les declaracions d'altres membres de la Reserva Federal, com ara el president de la Fed de Richmond, Thomas Barkin, o la governadora Michelle Bowman, poden moure els índexs.
A més, s'han publicat els índexs de preus d'exportació i d'importació del gener, que han mostrat una desacceleració important, però que, segons els experts d'Oxford Economics, no tindran importància per a la Fed.
"NO BUSQUEM UNA NOVA GUERRA FREDA"
En el pla geopolític, el president dels Estats Units, Joe Biden, va avançar que parlarà amb Pequín sobre la intrusió del globus xinès suposadament espia a l'espai aeri nord-americà i gestionar la situació amb la Xina "de manera responsable".
"Espero parlar amb el president Xi i espero que arribem al fons d'aquest assumpte", va declarar Biden en un discurs televisat dijous a la tarda.
El mandatari va confirmar que segueix mantenint contactes diplomàtics amb la Xina sobre aquest assumpte i va insistir que "no busquem una nova guerra freda". "Espero parlar amb el president Xi. Espero que arribem al fons de l'assumpte, però no em disculpo per haver abatut aquest globus", va afegir en resposta a les queixes de Pequín.
EMPRESES I ALTRES MERCATS
A nivell empresarial, Tesla continua sent protagonista. A l'anunci que cridarà a revisió 362.758 vehicles de certs Model S, Model X, Model 3 i Model Y als Estats Units per possibles problemes amb el programari que conté la funció autogir als carrers de la ciutat, conegut com 'Beta FSD', s'uneixen les informacions que la companyia ha acomiadat desenes de treballadors de la seva planta a Buffalo per voler sindicar-se.
Així mateix, és notícia Alphabet, matriu de Google, després que Susan Wojcicki hagi presentat la seva renúncia com a CEO de YouTube després de nou anys al càrrec.
A l'última presentació de resultats, els ingressos publicitaris de YouTube van decebre el mercat en caure fins als 7.963 milions de dòlars, enfront dels 8.633 milions del mateix període del 2021 i dels 8.250 milions de dòlars esperats.
En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 3,50% (75,74 dòlars) i el Brent retrocedeix un 3,17% (82,39 dòlars). Per part seva, l'euro es deprecia un 0,20% (1,0646 dòlars), i l'unça d'or perd un 0,85% (1.836 dòlars). A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 3,886% i el bitcoin cau un 1,77% (24.153 dòlars).