Wall Street inicia la darrera jornada borsària de la setmana amb pèrdues, després del tancament positiu d'aquest dijous, una tendència que pot trencar la ratxa de cinc setmanes consecutives de guanys per a l'S&P 500.
- 41.906,44
- -
Aquest divendres no hi ha gaires cites de rellevància per als inversors, que posen la vista al Simposi de Política Econòmica del 2022 que la Reserva Federal (Fed) celebrarà el proper divendres 26 a Jackson Hole (Wyoming) i que congregarà importants banquers de tot el món.
TO 'HAWKISH' DE LA FED
Dimecres es van conèixer les actes de la reunió del juliol de la Fed, un document que va deixar clar que el banc central no preveu reduir el ritme, almenys en el futur proper, pel que fa a les pujades de tipus d'interès. Segons assenyalen aquestes actes, els membres del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès) van coincidir a assenyalar que “els augments en curs en el rang objectiu serien apropiats per assolir els objectius inflacionaris” del 2%.
Així mateix, els banquers van assenyalar que, un cop la política assoleixi un nivell prou restrictiu, seria apropiat mantenir-lo durant algun temps per assegurar-se que la inflació enfilés el camí de tornada a l'objectiu. A més, van matisar que el ritme de les pujades dependria de les dades econòmiques, com les del “molt ajustat” mercat laboral o el de la inflació, que es va moderar significativament el mes de juliol passat.
Si bé el mercat s'inclinava més per una pujada de 50 punts bàsics al conclave vinent del setembre, les últimes declaracions d'alguns membres del FOMC han hagut de ser un gerro d'aigua freda per a les seves expectatives.
D'una banda, la presidenta de la Fed de Kansas, Esther L. George, ha assenyalat que “no és moment de celebrar” la moderació de la inflació i que, si bé el ritme de les pujades de tipus continua sent objecte de debat al si de la Fed, el que no es qüestiona és que han de pujar. George ha assegurat que només deixaran d'elevar les taxes de referència quan estiguin “completament convençuts que la inflació està baixant”.
Al seu torn, el president de la Fed de Mineàpolis, Neel Kashkari, ha reiterat la necessitat de reduir la inflació i ha assenyalat que l'única manera d'aconseguir-ho és "pujant els tipus d'interès", encara que això provoqui una recessió. Quan va ser preguntat sobre si el banc central pot evitar un aterratge abrupte, Kashkari no va poder ser més clar: “No ho sé”.
D'altra banda, James Bullard, president de la Fed de Saint Louis i un dels banquers nord-americans més durs, va mantenir el to 'hawkish' assegurant que l'alça de tipus hauria de ser de 75 punts bàsics al setembre. "Tenim bones lectures de l'economia i una alta inflació, així que crec que tindria sentit portar la política monetària cap a terreny restrictiu", va explicar Bullard en unes declaracions recollides per The Wall Street Journal. “No veig realment per què es vol allargar la pujada dels tipus d'interès fins a l'any que ve. La idea que la inflació ha arribat al seu pic és una esperança, però no és estadísticament real en aquest punt. Encara tenim un llarg camí per davant per tenir la inflació sota control”, va concloure.
De cara al conclave de la setmana que ve, els experts de Bankinter esperen un to 'hawkish' per part dels bancs centrals a banda i banda de l'Atlàntic, cosa que serà “dolenta per als bons”, citant els alts nivells d'inflació i els mínims històrics en les taxes d'atur com uns indicadors clars del que pot estar per venir a Jackson Hole.
ALTRES MERCATS
El petroli torna a números vermells. El cru West Texas cau un 1,35% fins als 89,28 dòlars, mentre que el Brent, de referència al Vell Continent, cedeix un 1,38% fins als 95,20 dòlars.
L'unça d'or retalla un 0,23% (1.767 dòlars), mentre que l'euro continua enfonsant-se enfront del dòlar i ja ha tornat a assolir la paritat. El rendiment del bo nord-americà a 10 anys avança fins al 2,92%.
Finalment, el bitcoin es desploma un 7% i se situa al nivell dels 21.700 dòlars.