Wall Street obre la sessió de dilluns amb to baixista, després de les grans pèrdues de divendres passat, impulsades pel dur discurs del president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, a Jackson Hole.
- 43.958,19
- -
Aquest començament de setmana, els inversors continuen digerint les paraules de la Fed, mentre esperen importants dades macro més endavant (com l'informe d'ocupació d'agost divendres) i amb la temporada de resultats ja en el temps de descompte.
UN POWELL CLAR I CONTUNDENT
“Avui el meu missatge serà més curt; el meu enfocament, més estret; i el meu missatge, més directe”. I així va ser. Jerome Powell va deixar clar al Simposi Econòmic de Jackson Hole que la Fed, contràriament al que alguns inversors esperaven, no té al cap baixar el ritme de pujades de tipus, encara que això causi “cert dolor” a l'economia.
Les paraules de Powell van ser com un gerro d'aigua freda al mercat. Tots els índexs van tancar divendres amb caigudes destacades superiors al 3%, amb el Dow Jones marcant la seva pitjor jornada des del maig i l'S&P 500 i el Nasdaq registrant el seu pitjor dia des del juny. La caiguda va esborrar els guanys d'agost als tres selectius.
“(Powell) es va oposar a la idea que la Fed apujaria els tipus i després els hauria de començar a retallar immediatament a causa de la desacceleració econòmica”, explica Neil Wilson, analista en cap de mercats de Markets.com, que creu que el president va deixar clar que al banc central “no li agrada que el mercat estigui valorant les retallades”. De fet, el mateix Powell va recordar que al final de la reunió de juliol ja va advertir que “un altre augment inusualment gran podria ser apropiat a la nostra propera reunió”.
Pràcticament tot el mercat descompta ara una pujada de 75 punts bàsics a la reunió del setembre, encara que per als experts d'AXA IM serà l'última. Destaquen també que “el cap de la Fed va ser molt explícit en assenyalar que les properes dades són crucials”. Per la seva banda, l'equip de Bankinter creu que “no es pot esperar que la Fed baixi tipus tan aviat com el segon semestre del 2023, que és el que el mercat tenia descomptat”. Julius Baer, per contra, es desmarca del consens i estima que la inflació “s'alentirà a la segona meitat del 2023 fins a un punt que permetrà al banc central retallar els tipus”.
Per a Juan José Fernández-Figares, director d'anàlisi de Link Securities, les paraules de Powell “van estar molt en línia” amb allò esperat i, si bé “no van aportar realment res específic al debat, sí que descarten, per ara, un escenari 'optimista'” en què la Fed aconsegueixi un aterratge suau. "Tot i que tot sembla indicar que la inflació podria haver tocat sostre als EUA al mes de juliol, aquest fet no considera com l'inici d'una tendència, almenys de moment", indica.
Està previst que Lael Brainard, vicepresidenta de la Reserva Federal, comparegui al llarg de la tarda en un esdeveniment organitzat per la Fed de Chicago.
ALTRES MERCATS
El petroli es pren un respir. El West Texas puja un 1,13%, fins als 94 dòlars, mentre que el Brent repunta un 0,77%, fins als 101,77 dòlars.
L'euro cotitza gairebé pla i es queda fregant la paritat amb el dòlar (-0,05%; 0,9956 dòlars). L'unça d'or perd un 0,89% (1.734 dòlars) i el rendiment del bo nord-americà a deu anys supera el 3,11%.
El bitcoin avança un 0,38% i cotitza lleugerament per sobre dels 20.000 dòlars.