dl wall street times square new york city night pedestrians nasdaq billboards trading nyc generic nypd unsplash
Sharecast / Meric Dagli via Unsplash

Wall Street cotitza amb fortes pèrdues aquest dimarts després del signe mixt registrat aquest dilluns, quan només el Dow Jones va aconseguir acomiadar la jornada en verd i marcant nous màxims històrics.

  • 44.296,51
  • -

Tant el tecnològic Nasdaq com l'S&P 500 van tancar dilluns amb pèrdues suaus, tot i que el segon va aconseguir mantenir-se per sobre dels 5.000 punts per segona jornada consecutiva. Per la seva banda, el Nasdaq Composite segueix a prop dels màxims històrics marcats al novembre del 2021.

"La sessió va ser de consolidació, amb els inversors aprofitant les recents alces de molts valors, especialment dels del sector tecnològic, per fer alguns beneficis. És més, ahir van ser alguns sectors que s'han quedat una mica endarrerits recentment en aquest mercat, com el de les utilitats, el bancari o el de l'energia, aquest últim animat per l'anunci d'una nova gran operació corporativa al sector del gas i petroli nord-americà, els que es van comportar millor durant la sessió", explica Juan José Fernández-Figares, director d'anàlisi de Link Securities. Però la pel·lícula podria canviar dràsticament aquest dimarts.

TOTS ELS ULLS SOBRE L'IPC

I és que avui s'ha conegut la lectura del gener de l'Índex de Preus al Consumidor (IPC) dels Estats Units que s'ha situat al 3,1% en taxa interanual enfront del 3,4% registrat al desembre, segons les dades publicades per l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. Per part seva, la taxa subjacent, que exclou aliments i energia, s'ha mantingut al 3,9%. Ambdues magnituds s'han situat lleugerament per sobre del que s'ha anticipat.

Neal Keane, director d'operacions de vendes globals d'ADSS creu que la caiguda de la inflació és "una bona notícia per a la Reserva Federal, tot i que gairebé no falten estimacions, a mesura que s'acosta al seu objectiu d'inflació del 2%" i que, tenint en compte les impressionants dades del mercat laboral, "pot continuar adoptant un enfocament d''esperar i veure' abans de comprometre's amb qualsevol retallada de taxes imminent, en general consistent amb la retòrica recent".

En canvi, per a Franco Macchiavelli, responsable d'anàlisi d'Admirals, l'informe suposa "un gerro d'aigua freda per a la majoria dels inversors, que esperaven una continuació de la desacceleració a la inflació per donar més forma a la narrativa de retallada de tipus prematur. Aquest repunt se suma a l'anterior repunt de l'última dada, de manera que, el sentiment de mercat d'inflació persistent podria guanyar protagonisme novament al mercat".

Per això, insisteix que "convé avaluar els desafiaments de segona i tercera ronda d'inflació, que poden tornar a manifestar repunts als propers mesos, i amb això, un altre ajust a les expectatives de pivot per part de la Fed".

Durant els últims dies, diferents membres del banc central nord-americà han temperat les expectatives del mercat respecte a les baixades de tipus, especialment el president Jerome Powell, que va subratllar que la Fed necessita més garanties que la inflació està fent marxa enrere abans de veure un cop de volant en la seva política monetària.

"Amb una economia així de forta, sentim que podem abordar la qüestió de quan començar a reduir les taxes d'interès amb compte. Només volem veure més proves que la inflació està baixant de manera sostenible al 2%", va explicar Powell fa una setmana.

Ahir, alguns banquers van tornar a aixecar pols amb les declaracions. Michelle Bowman, membre de la junta de governadors de la Fed, va dir que els tipus estan en un bon lloc per mantenir la pressió sobre la inflació i que no hi ha necessitat de relaxar-los aviat. Així mateix, Thomas Barkin, president de la Fed de Richmond, ha afirmat que "s'estan acostant a la inflació", però que "encara no hi han arribat".

Dit això, la darrera enquesta sobre la inflació de la Reserva Federal de Nova York va oferir una bona sorpresa per al mercat. Les expectatives a un i cinc anys es van mantenir sense canvis respecte al mes anterior, però les expectatives d'inflació a tres anys van caure al nivell més baix registrat des del març del 2020. “Això és el que la Fed s'esforça per aconseguir. I les expectatives de les inflacions són molt importants per mantenir sota control les xifres reals d'inflació destaca Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

Tot i això, l'expectativa del mercat ha canviat respecte al desembre. Les cinc retallades de tipus aquest any ja no són sobre la taula i els analistes s'inclinen més per quatre reduccions de les taxes fins a finals d'any. En aquests moments, l'eina de FedWatch de CME dona pràcticament per fet que la Fed tornarà a fer una pausa el 20 de març i creu que la primera retallada arribarà al maig. Fa un mes, les probabilitats que Powell i els seus no baixessin els tipus d'interès al març no arribaven al 20%, mentre que ara són gairebé del 85%.

Altres dades rellevants aquesta setmana són l'índex Redbook que es coneixerà aquest dimarts. Dijous es publicaran les vendes al detall, les dades d'atur setmanals i l'enquesta del sector manufacturer de la Fed de Filadèlfia. Finalment, divendres es coneixeran les lectures de l'índex de preus de producció i el sentiment del consumidor de la Universitat de Michigan.

RESULTATS

Tampoc cal perdre de vista la temporada de resultats empresarials del quart trimestre i del conjunt del 2023 al mercat nord-americà. I és que avui s'han confessat davant dels mercats gegants com Coca-Cola, que ha guanyat un 12% més el 2023, o el fabricant de joguines Hasbro. De la mateixa manera, els propers dies donaran a conèixer els seus comptes importants companyies com Shopify o Airbnb, entre moltes altres.

"Cal assenyalar que la temporada de publicació de resultats trimestrals, que va començar força fluixa, ha anat a més a mesura que avançava, especialment a Wall Street, on el 80% de les companyies que han publicat han estat capaços de superar el que esperaven els analistes i on el creixement interanual del benefici net d'aquestes companyies està sorprenent clarament a l'alça, cosa que està exercint com el principal catalitzador de les alces en aquestes borses”, destacava dilluns Fernández-Figares.

ALTRES MERCATS

En altres mercats, l'euro es deprecia lleument respecte al dòlar (-0,02%, 1,0768 dòlars). El petroli puja amb moderació. El Brent se situa als 82,71 dòlars, mentre que el cru West Texas cotitza als 77,65 dòlars.

L'unça d'or suma un 0,33%, fins als 2.039 dòlars, mentre que la plata remunta un 1% i arriba als 22,99 dòlars.

El bitcoin no trepitja el fre i conquereix els 50.000 dòlars, mentre que l'ethereum s'acosta als 2.700.

El rendiment del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 4,179%.

Noticias relacionadas

contador