- -
- -
Pèrdues del 0,6% a Wall Street davant el renovat temor deslligat pel coronavirus xinès. El creixement econòmic global està en dubte i la incertesa es deixa notar també en matèries primeres com el petroli.
El mateix president de la Fed, Jay Powell, va comentar aquest dimecres, després de la reunió del banc central, que "les incerteses sobre les perspectives persisteixen, incloent-hi les que planteja el nou coronavirus", que tot i això va esperar "que el creixement econòmic moderat continuï".
"Clarament hi haurà implicacions, almenys a curt termini, per a la producció xinesa, i suposo que per a alguns dels seus veïns més propers. Caldrà veure quin és l'efecte del coronavirus a nivell mundial", ha afegit.
Com a factor positiu, Powell va destacar que "les incerteses sobre el comerç mundial han disminuït" després de l'acord comercial entre la Xina i els EUA", que sens dubte "serà positiu per a l'economia".
RESULTATS EMPRESARIALS
Caterpillar, un dels termòmetres de la borsa nord-americana per les incerteses globals, cedeix un 1%. Atenció també a Tesla. Els d'Elon Musk es disparen un 10% després de tornar a sorprendre amb els seus resultats trimestrals.
Microsoft també s'està emportant l'aplaudiment del mercat després de batre expectatives amb els seus comptes i ho celebra amb pujades del 4%. L'altra cara de la moneda està sent Facebook, amb una caiguda 7%, en ser incapaç de convèncer amb els seus números.
DECISIONS DE LA RESERVA FEDERAL
La Reserva Federal dels EUA va mantenir els interessos a l'1,5%-1,75% i va qualificar com "apropiats" els tipus d'interès actuals, en línia amb els pronòstics.
"El Comitè jutja que la postura actual de la política monetària és apropiada per donar suport a l'expansió sostinguda de l'activitat econòmica, les fortes condicions del mercat laboral i la inflació que torna a l'objectiu simètric 2%", va explicar el banc central.
A més, la Fed va pujar l'IOER fins a l'1,6% des de l'1,55%, en línia amb els pronòstics. Els experts ja havien anticipat aquest augment de la taxa d'interès de l'excés de reserves per ajustar-la a la taxa efectiva del tipus d'interès dels fons federals.
Finalment, l'organisme va assenyalar que "continuarà comprant lletres del Tresor al mínim fins al segon trimestre del 2020 per mantenir amplis saldos de reserva en el seu balanç al nivell que va prevaler a principis de setembre", quan es van produir tensions al mercat monetari dels EUA. Aquest moviment també es va situar en línia amb el previst, malgrat que molts analistes consideren aquestes compres 'tècniques' com una QE encoberta que impulsa Wall Street.
En matèria macro, aquest dijous s'ha conegut el PIB dels EUA, que va avançar un 2,1% durant el quart trimestre, en línia amb els pronòstics de consens. Tenint en compte el conjunt de 2019, l'economia nord-americana es va desaccelerar all 2,3% des del 2,9% registrat el 2018, percentatge que representa la dada d'expansió més feble des de 2016, a causa de la caiguda de la inversió empresarial i les tensions comercials.
A l'altre costat de l'Atlàntic, l'IBEX i la resta d'Europa mantenen les fortes caigudes també pressionats pel virus de Wuhan. El vermell també ha persistit a Àsia conforme els casos del coronavirus augmenten i superen ja el brot de la SARS, entre 2002 i 2003.
En altres mercats, el petroli West Texas cau un 2,4%, fins als 52,03 dòlars, per la previsió d'una menor demanda per part de la Xina, el major importador de petroli del món. I l'unça d'or puja un 0,5%, fins als 1.584 dòlars, per la preferència dels inversors cap als actius més segurs. A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja fins a l'1,56% i la bo a 2 anys baixa a l'1,40%. Finalment, l'euro s'aprecia un 0,13% i es canvia als 1,1023 dòlars.