Wall Street obre la sessió de dilluns amb pèrdues superiors a l'1%, que prolongaran el tancament negatiu de divendres passat, quan tots els índexs van tancar amb pèrdues a l'entorn de l'1%. L'S&P 500 i el Nasdaq van acomiadar la setmana amb retallades de l'1,29% i del 2,01%, respectivament, i tot apunta que aquesta setmana tornarà a estar marcada per la volatilitat.
- 42.706,52
- -
La principal cita que concentra l'interès dels inversors és el Simposi de Política Econòmica 2022 que celebrarà la Reserva Federal (Fed) a Jackson Hole (Wyoming) des de dijous que ve 25, així com una bateria de dades macroeconòmiques que es coneixeran a partir d'aquest dimarts 23.
TOTS PENDENTS DE POWELL I LA FED
L'optimisme es va esfumar en pocs dies. Després de la publicació de les actes de la darrera reunió de la Reserva Federal, els inversors van passar de descomptar unes pujades més moderades dels tipus d'interès de referència al rang dels 50 punts bàsics a tornar a esperar una tercera alça consecutiva de 75 punts bàsics.
Tot i l'optimisme instal·lat als mercats des del començament de juliol, Juan José Fernández-Figares, director d'anàlisi de Link Securities, creu que aquesta reversió no hauria de sorprendre “atès l'elevat nivell de sobrecompra assolit per molts valors i pels principals índexs després dels forts guanys acumulats i pel fet que l'escenari macroeconòmic i, per tant, l'empresarial segueixen sense estar gens clars”.
I és que aquest sentiment positiu va ser impulsat per la creença que un “aterratge suau”, és a dir, el control de la inflació sense provocar una recessió era possible, especialment després de la bona lectura de l'IPC del juliol. “Als EUA hi ha cert optimisme que podem haver vist un pic a curt termini, cosa que contrasta amb els comentaris recents dels alts funcionaris de la Fed, en un senyal que potser els mercats no creuen realment en el missatge”, assenyala Michael Hewson, analista en cap de mercats a CMC Markets UK.
Les últimes setmanes, diversos membres del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC), com Esther L. George, Neel Kashkari o James Bullard, han endurit el to. Aquest darrer, un dels banquers més 'hawkish' de la Fed, ha apostat per una nova pujada de 75 punts, mentre que Kashkari directament ha assenyalat que el banc central haurà de continuar les pujades de tipus fins i tot encara que això provoqui una recessió.
“Per tant, aquesta setmana podria ser un repte per al sentiment del mercat, en què encara sembla haver-hi un nucli dur que creu que la Fed començarà a retallar els tipus en algun moment del proper any”, afegeix Hewson, que pensa que les xifres d'inflació PCE de divendres confirmaran la bona lectura del juliol.
Link Securities contempla un escenari intermedi als propers mesos: ni molt positiu, ni molt negatiu. "La inflació trigarà encara uns mesos a donar símptomes de començar a moderar-se, però ho farà, i els bancs centrals continuaran pujant les taxes d'interès de referència de manera expeditiva, almenys fins a finals d'any", explica. “Hi haurà importants economies desenvolupades que entrin en recessió, però no esperem que aquesta sigui massa profunda, cosa que permetrà a moltes companyies cotitzades complir amb les seves actuals expectatives de resultats”, afegeix, alhora que vaticina “moments de tensió a les borses”, que patiran una correcció per posteriorment recuperar terreny als darrers mesos de l'any.
Per tot això, el conclave de Jackson Hole, al qual assistiran nombrosos banquers, és l'esdeveniment de setmana i, segurament, del que queda de semestre ja que “podria marcar la pauta per a la resta de l'any, com ho ha fet en ocasions anteriors durant la darrera dècada”, indica Hewson. A la reunió s'espera que compareguin en públic diversos membres de la Reserva Federal, així com el seu president, Jerome Powell, el discurs del qual s'espera divendres. Unes paraules que, com a mínim, marcaran el to de les properes setmanes.
ALTRES MERCATS
Noves caigudes en ell petroli. El West Texas es deixa un 1,72%, fins als 89,21 dòlars, mentre que el Brent retalla un 1,06%, intercanviant-se per 95,69 dòlars.
L'euro arriba a mínims de les últimes cinc setmanes amb el dòlar i se situa als 1,0009 dòlars (-0,22%); el to més dur de la Fed li ha anat bé al bitllet verd, mentre que l'euro està patint les conseqüències de la futura aturada del gasoducte Nord Stream 1.
D'altra banda, l'unça d'or continua la caiguda (-0,96%) i cotitza per sota dels 1.750 dòlars. La plata continua costa avall i sense frens i cedeix un 1,41%, fins als 18,8 dòlars. El rendiment del bo nord-americà a 10 anys cau fins al 2,968%.
Finalment, nova jornada de pèrdues a les 'criptos' després de la carnisseria de divendres. El bitcoin cedeix un 1,64% (21.168 dòlars) i lluita per mantenir-se per sobre dels 20.000 dòlars; a més, l'ethereum perd un 3,97% i arriba al nivell dels 1.550 dòlars.