dl tokyo japan crossing street people business commuters offices scene yen japanese jpy nikkei topix pb
Sharecast / Sofia Terzoni via Pixabay

Les borses d'Àsia han iniciat la setmana amb pèrdues generalitzades. El Shanghai Composite xinès ha baixat més de l'1%, seguit pel Hang Seng de Hong Kong, el Kospi sud-coreà i l'ASX australià. L'excepció ha estat el Nikkei japonès, que ha pujat un 0,5% aquest dilluns.

  • 39.631,06
  • 0,12%

Les accions japoneses s'han vist afavorides per la renovada feblesa del ien, que beneficia a les grans companyies exportadores. La divisa nipona es canvia a prop de 160 iens contra el dòlar, molt a prop del nivell psicològic de 160,17 que va forçar la intervenció de les autoritats per aturar-ne la depreciació al mes d'abril passat.

El diferencial entre els tipus d'interès del Japó i els Estats Units és la raó principal per explicar aquest feble comportament del ien.

Les actes de la darrera reunió del Banc del Japó han mostrat que hi va haver discussions sobre més pujades dels tipus d'interès, tot i que "qualsevol canvi en la taxa d'interès oficial s'hauria de considerar només després que els indicadors econòmics confirmin que, per exemple, la taxa d'inflació de l'IPC s'ha començat clarament a recuperar i les expectatives d'inflació a mitjà i llarg termini han augmentat”, segons ha indicat el document.

D'altra banda, la Xina i la Unió Europea han acordat iniciar converses sobre la imposició planejada d'aranzels als vehicles elèctrics (EV) fabricats al país asiàtic que s'importen al mercat europeu.

Segons Donny Kranson, gestor de Vontobel, és "poc probable" que esclati una guerra comercial "a gran escala" entre els Vint-i-set i la principal potència d'Orient.

ALTRES MERCATS

En altres mercats, el petroli Brent cau un 0,02% (85,22 dòlars). Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,04% (1,0696 dòlars), i l'unça d'or puja un 0,2% (2.336 dòlars).

A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa al 4,25% i el bitcoin baixa un 2,7% (62.339 dòlars).

contador