ep archivo   fachada de la bolsa de nueva york en wall street 20230420115703
EUROPA PRESS - Archivo

Wall Street, que va marcar màxims històrics aquest dimarts, romandrà tancat aquest dimecres, 19 de juny, pel fet que els Estats Units celebren en aquesta data el final de l'esclavitud. Aquest és l'origen del 'Juneteenth', el nom que s'utilitza per a aquest festiu nacional que es va instaurar fa poc temps.

  • 39.118,86
  • -

Segons explica el govern dels Estats Units, el nom de la celebració neix de la combinació de les paraules 'June' (juny) i ninetenth (dinou), perquè aquell dia es commemora el final de l'esclavitud al país.

Quan la data cau un dissabte, el festiu laboral se celebra divendres, i si cau un diumenge, es passa al dilluns següent.

PER QUÈ SE CELEBRA EL JUNETEENTH?

El president Abraham Lincoln va decretar la fi de l'esclavitud el 22 de setembre de 1862, durant la Guerra Civil dels Estats Units. Tot i això, Texas, un dels onze estats on era legal tenir esclaus, va ignorar la proclamació.

No va ser fins al 19 de juny de 1865 que el general Gordon Granger, de l'Exèrcit de la Unió, va arribar al port de Galveston, Texas, per informar a la població que els esclaus eren lliures i que la Guerra Civil havia acabat.

Encara que no va ser fins al 16 de juny de 2021 quan el Congrés nord-americà va decretar el 19 de juny com a festiu federal, és per això que es va decidir triar aquesta data com a commemoració.

COM SE CELEBRA?

El 'Juneteenth, també conegut com a Dia de l'Alliberament, és un dia dedicat a educar totes les generacions sobre la història de la comunitat negra als Estats Units. Moltes ciutats del país celebren amb desfilades, festivals de música i focs artificials. A més, es fan reunions familiars i barbacoes.

contador