bolsa inversores panico black monday

L'IBEX intenta reduir pèrdues i cau menys d’un 2%, mentre que Wall Street cotitza lleugerament en positiu després d'una obertura a la baixa. El selectiu espanyol està intentant recuperar els 8.000 punts, encara que la volatilitat és molt elevada.

Els inversors temen una nova recessió als Estats Units després de la feblesa que estan mostrant les últimes dades econòmiques. En aquest sentit, la compareixença al Congrés de Janet Yellen, presidenta de la Reserva Federal, prevista per a aquest dimecres, pot ser clau per a les borses.

Però, què està passant perquè les borses caiguin? Aquest dimarts els experts de Bankinter fan una anàlisi molt interessant. Parlen de caigudes «sense sentit» als mercats, unes caigudes que, si continuen, podrien acabar afectant la confiança de famílies i empreses, la qual cosa redueix la inversió empresarial, disminueix el creixement i la creació d'ocupació i obliga a revisar a la baixa tot el context». Afegeixen aquests analistes amb rotunditat: «Cercle viciós que es retroalimenta. Potser fins al punt que un cicle expansiu perdi tant impuls que derivi en estancament».

És a dir, el que vénen a explicar aquests analistes és que estem caient sense causes i que aquestes caigudes poden acabar provocant, precisament, aquestes causes. Aquests analistes, de fet, es pregunten si el mercat potser no està «forçant el cicle a la baixa» i, amb tot, precisen que aquesta mateixa setmana ells mateixos veuran si canvien o no la seva estratègia respecte a la renda variable.

«Si el missatge de Yellen davant les dues cambres no convenç i la macro de divendres surt fluixa, el mercat continuarà caient, i aleshores dilluns adoptarem una estratègia d'inversió absolutament defensiva», precisen.

EL SECTOR FINANCER, EL «PRINCIPAL CULPABLE»

Molt de compte, perquè els bancs poden convertir-se en una pota més per sostenir la taula dels grans problemes amb què ha començat aquest 2016. En concret: la caiguda del cru, la Xina, l’alentiment econòmic mundial (amb el risc de recessió) i ara... els bancs.

Les caigudes que estem veient a pràcticament totes les borses mundials estan encapçalades per aquest sector i, des que va començar l'any, l'índex sectorial de bancs europeus acumula ni més ni menys que una caiguda del 26% (des dels màxims de l’estiu passat cau un 43%).

«El problema que ens estem trobant és que, malgrat les últimes caigudes, continuem sense veure cap tipus de figura de volta ni d'esgotament que d'alguna manera ens convidi a pensar que almenys és possible un rebot d’una certa intensitat, encara que hi serà», assenyala el nostre expert José María Rodríguez, i enumera les entitats bancàries que estan patint més: ING (-21%), Intesa SanPaolo (-27%), BNP Paribas (-26%), Banco Santander (-22%), Société Générale (-30%), Generali (-30%), Unicredit (-42%), BBVA (-17%) i Deutsche Bank (-40%).

Quant als bancs espanyols, és important tenir presents tots els fronts que tenen oberts, que acaben desembocant en uns marges que no s’acaben recuperant i que ens porten a tornar a parlar d'un procés de concentració que no arriba. És curiós, en aquest sentit, que el president de l'Associació Espanyola de la Banca (AEB), José María Roldán, digués fa ben poc que les fusions no es produiran entre entitats espanyoles, sinó més aviat a escala europea. Els bancs espanyols no estan per fer compres... Aquesta és la realitat.

I LA RESTA D'EUROPA

La resta d'Europa també continua caient aquest dimarts. Grècia, que aquest dilluns va caure un 6%, baixa aquest dimarts més d'un 4%. El Cac, per la seva banda, cedeix un 2,79%; el Dax, un 1,39%, i l’FTSE, un 1,05%. Portugal i Itàlia també cauen amb moltes ganes, al voltant d'un 3%.

contador